Alltid nära till Belgien hos Vreta Kloster 

Livemusik och ölprovningar där de egna ölen ställs mot sina belgiska inspirationskällor ska locka lokalbefolkningen så väl som turister till Ljungsbro i sommar, hoppas Vreta Kloster Bryggeri.

Östgötska Ljungsbro är en ort som många förknippar med godis, då det är här Cloetta har sin stora fabrik. Sedan en tid tillbaka är det också en plats dit man kan bege sig när man är sugen på godis för vuxna. Det i form av klosteröl i belgisk stil signerade Vreta Kloster bryggeri. Redan 2020 öppnade man taproom med provsmakningstillstånd i anslutning till bryggeriet och sedan i februari i år har de fullständiga rättigheter. På menyn stoltserar de med olika belgiska rätter, inte minst Brysselvåfflor bakade med deras egen öl i smeten som serveras med diverse röror. I sommar är det många saker som händer i taproomet. Med start 27 juni blir det till exempel livemusik. Först ut är den humoristiske vissångaren Ola Aurell.

 

Ola Aurell sjunger att alkohol är dåligt men gör andra saker bra. Håller du med?

 

– Haha, det vågar jag nog inte svara på. Som producent kan jag naturligtvis inte ställa upp på de raderna. Anledningen till att vi fått hit Ola Aurell är för att vår bryggare Morgan känner honom sedan tiden då han arbetade som bokningsansvarig på Eskilstuna Ölkultur, säger Andreas Fejes, ägare och grundare av Vreta Kloster Bryggeri.

 

Med sin satsning på livemusik i sitt taproom hoppas Vreta Kloster Bryggeri få Linköpingsborna att inse hur enkelt det är att ta sig till bryggeriet med buss. De vill ocks slå ett slag för de andra sevärdheterna som finns i närheten av bryggeriet, som exempelvis den gamla klosterruinen, Vreta kloster kyrka och den hittills största dragaren: fabriksbutiken vid Cloetta. 

 

Turister är förstås också viktiga besökare och med mindre än två kilometer till Göta Kanals största turistmål, Bergs slussar, har bryggeriet ett gyllene läge. Bryggeriet samarbetar med Göta kanalbolaget vilket ger dem synlighet på olika sätt vid kanalen, vilket lockar många kunder sommartid. Fejes berättar att det kommer såväl båtturister som vill sträcka på benen som folk med husbilar och törstiga cyklister.

 

Besöksnäringen i Linköping har inte missat att man har ett dragplåster av rang i form av ett belgiskinspirerat hantverksbryggeri nära staden.

 

– Att Vreta Kloster Bryggeri som ett internationellt prisbelönt bryggeri satsar ytterligare på sitt taproom i Ljungsbro är underbart. Smakerna i sig är en reseanledning men kombinationen med närproducerad dryck och läget i direkt anslutning till Göta kanal bidrar till att utveckla Linköping som destination, säger Jörgen Nilsson, besöksnäringsansvarig på Visit Linköping.

 

I sommar arrangerar Vreta Kloster en ölprovning där bryggeriets egna öl ställs mot, och jämförs med, de klassiker från Belgien som de haft som inspiration. Ölen i provningen kommer provas blint och deltagarna får sedan sätta betyg efter eget tycke. Andreas Fejes är dock inte nervös över att deltagarna ska föredra de belgiskbryggda ölen, utan har förhoppningar om att Vreta Klosters brygder  ska stå sig riktigt bra mot “originalen”. 

 

– Det är till och med så att våra öl brukar vinna de gånger jag har gjort liknande saker tidigare. Men skulle någon av belgarna ta hem det så är det helt okej ändå. Jag älskar ju själv de här ölen. Det är ju anledningen till att de varit förebilderna, säger Andreas Fejes.

 

Provningen kommer vara mer än bara själva ölprovandet. Som start på upplevelsen kommer Andreas guida runt deltagarna i Vreta Klosterruin och berätta om hur livet och ölbryggningen där såg ut en gång i tiden.

 

I år kommer deltagarna inte kunna köpa med sig någon öl hem från detta evenemang, men  möjligen ser det annorlunda ut nästa sommar, då regeringen nyligen la fram ett ny förslag om att tillåta gårdsförsäljning. 

 

Andreas Fejes menar att det rent ekonomiskt inte kommer påverka bryggeriet, men att det skulle vara uppskattat av besökarna.  

 

– Att turister som är på genomresa kan få köpa med sig några öl kommer vara välkommet. Men är det minsta risk för att det skulle äventyra Systembolagets monopol är jag emot det. Vi som litet bryggeri är helt beroende av att vi har Systembolaget för vår existens.

 

Vreta Kloster Bryggeri taproom håller öppet fem dagar i veckan hela sommaren från och med 26 juni till och med den 10 augusti. Från klockan 15 till 20-21. Längre då det är spelningar. Resten av året håller taproomet öppet några dagar varje månad.