En riktig ölpionjär har hittat hem igen

Han är en av Sveriges verkliga ölpionjärer. Efter några år i England är nu David Jones tillbaka på Jämtlands Bryggeri.

Det var 1996 som David Jones kom till Pilgrimstad och Jämtlands Bryggeri. Det här var en tid då det bara fanns några enstaka bryggerier i Sverige och Jämtlands gjorde bara en öl, lagern President.

– Ölen var inte fantastiskt då om jag ska vara ärlig, säger Jones.

Han kom till Jämtland från Oslo och fick jobb som bryggare.

– Det var verkligen annorlunda att komma hit. Först gillade jag det inte alls, men sedan började jag att älska det.

Bryggverket hämtades från Gamlestadens Bryggeri i Göteborg, och som kuriosa kan nämnas att det bryggeriet nu är tillbaka i Göteborg och används av Oceanbryggeriet.

Som bryggare på Jämtlands Bryggeri började han att utveckla nya öl och bryggeriet blev alltmer populärt.

De kanske mest klassiska tidiga Jämtlands-ölen kom till efter att man kommit i kontakt med Akkurat och Oliver Twist i Stockholm. De började att samarbeta och det första resultatet var Jämtlands Hell, en lager som blev en stor succé. Strax därefter kom uppföljaren Heaven som var en humlad variant av en schwarzbier.

– Vi tyckte att det var lite roligt att Heaven var en mörk öl och Hell en ljus, säger Jones.

De båda ölen och många andra blev favoriter både hos publiken och hos juryn på Stockholm Beer & Whisky Festival. Under ett antal år vann Jämtlands Bryggeri så många medaljer i festivalens öltävling att det nästan inte går att räkna.

– Jag tror vi vann nästan 20 medaljer något år. Och en gång tog vi alla tre medaljerna i klassen för bästa svenska öl, minns han.

Jones bryggarkunskaper var en viktig del i att Jämtlands Bryggeri under många år var ett av de viktigaste svenska bryggerierna.

2011 lämnade han Jämtlands Bryggeri och var med när Redwell startade sitt bryggeri i Norwich.

– Det blev framgångsrikt och vi vann flera utmärkelser. England har blivit ett galet ölland och man slutar aldrig att lära sig. Det finns en utveckling hela tiden och jag har lärt mig en hel del om nya moderna humlesorter, säger han.

Men nu är alltså David Jones tillbaka i Jämtland och Pilgrimstad. Om en engelskman kan ha hemlängtan till Sverige så var det precis vad som hände.

– Jag saknade Jämtland och framför allt min dotter som bor där. Hon växer upp snabbt och jag vill finnas där, säger han.

När ett jobb blev ledigt på bryggeriet tog han kontakt med vd Anders Thelenius, som givetvis var intresserad av ett samarbete.

– Jag har börjat att jobba på packningssidan, jag gör det dom vill att jag ska göra, säger Jones.

Men så fort han lärt sig de nya maskinerna kommer han förstås att vara inblandad i bryggningen. Han har också en hel del ideer på hur man ska kunna ta fram nya spännande öl.

– Jag gillar kulturen här där vi pratar oss fram till vad som ska göras. Det finns många duktiga personer på bryggeriet. Jag är glad att återigen vara en i gänget.