Allsvenskan ska ta tag i läktarfyllan

Var tionde person på läktarna i fotbollsallsvenskan är kraftigt berusad. Dessutom tillåts merparten av de kraftigt berusade att köpa mer alkohol. Men nu ska problemen åtgärdas.

Fotbollsarenor har på något sätt blivit en frizon för kraftigt berusade människor som ändå släpps in på läktarna. Beteenden som inte skulle accepteras på bio, restaurang eller andra tillställningar har fått fortgå.

Enligt Aftonbladet är var tionde åskådare på allsvenska fotbollsmatcher kraftigt berusade. Och då handlar det inte bara om publiken på ståplats eller i olika klackar.

– Vi kan se kraftigt berusade människor på alla våra sektioner, säger AIK Fotbolls vd Mikael Ahlerup till Aftonbladet.

Projektet för att minska fyllan på fotbollsläktarna drivs av IQ och STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem) tillsammans med klubbarna AIK, Hammarby och Djurgården.

I fjol gjordes en undersökning för att kartlägga alkoholen på läktarna. Det konstaterades då att ungefär hälften av alla besökare hade druckit alkohol innan de kom till arenan. När man med hjälp av skådespelare som spelade kraftigt berusade försökte köpa ut öl på arenorna, blev resultatet nedslående. 68 procent fick fortsätta att köpa öl.

Reklamfilmer med syfte att minska fyllan ska visas på Stockholmsklubbarnas arenor under kommande säsong och personal har utbildas för att hantera alkoholfrågor bättre.

– Fyllan kommer inte att försvinna första matchen, men på lång sikt hoppas vi att beteendet som visas i filmerna inte längre kommer att synas på arenorna, säger IQ:s vd Juan Pablo Roa till Aftonbladet.

Läs hela artikeln här.