Ny bar ger Malmö Brewing 61 kranar

Malmö Brewing Co & Taproom gasar när många andra hantverksdryckesaktörer bromsar. Med fokus på mjöd, cider och cocktails öppnar man idag, den 2 maj, en ny bar med fokus på de dryckerna, i alla upptänkliga varianter och versioner.

2010 startade Malmö Brewing sin verksamhet, då under namnet Malmö Brygghus. På den tiden bryggde man sex egna öl och hade plats för 50 gäster i sina lokaler. 14 år senare har de inte bara bytt namn, Malmö Brewing har också vuxit på alla ledder.

 

2015 installerade man 33 nya tappar och investerade i sju nya tusenliters serveringstankar. Dessutom kunde man ta emot 300 ölsugna besökare på samma gång.

 

Ett år senare började Malmö Brewing brygga mjöd ”i hemlighet” på tredje våningen av sitt hus. Men först 2019 var de så nöjda med sin mjöd att de skickade en körsbärsmjöd till det inofficiella VM – Mead Madness Cup – i Polen. Där vann körsbärsmjöden guld.

 

I samma veva blev mjödtillverkningen för stor att bedriva i den gamla chokladfabriken. Istället hittade de en lokal i Vellinge där de kunde göra tio gånger större batcher. I Vellinge började man också göra egen cider, seltzers och suröl i större skala.

 

Nu har det blivit dags för nästa stora expansion för Malmö Brewing. Den 2 maj är det premiär för en ny bar i huset på Bergsgatan nära Möllevångstorget. Där kommer fokus att ligga på mjöd, cider och cocktails.

 

Malmö Brewing vågar med andra ord satsa rejält offensivt i en hantverksdryckesbransch som just nu, i många fall, går igenom ett stålbad.

 

– Ja, det är verkligen tuffa tider för alla i vår bransch. Jag blir så ledsen när fler och fler lägger ner. Det är ju tillsammans vi kan göra vår bransch bättre, säger Anders Hansson, ägare och grundare av Malmö Brewing.

 

Anders Hansson upplever att aktörer inom hantverksölsbranschen blir motarbetade av politiker och beslutsfattare och han tror att höjningen av den redan höga alkoholskatten blev spiken i kistan för många mindre aktörer på ölscenen. Själv har han och Malmö Brewing bitit ihop och vågat vara offensiv, även om priset har varit högt.

 

– Under de bra åren, 2010 och framåt, valde jag att vara stentuff mot mig själv med en galen amorteringsplan. Minimal lön och att betala av lånen i så hög takt som möjligt var idén. Vi har hela tiden också investerat i utrustning som till exempel serveringstankar. Jag gjorde en uträkning på att vi sparar nästan 500 000 kronor om året i keykeg och stålfatskostnader bara tack vare serveringstankarna. De här två besluten gör att vi står ganska stabilt just nu och därmed vågar satsa, men visst är det tufft även för oss – men livsstilen är värd mycket, säger Anders Hansson.

 

I den nya baren kommer Malmö Brewing bland annat servera sina mjödshots.

 

– Jag vet inte om vi var först i världen med mead shots, men de får man inte missa när man besöker oss. Första gången vi visade upp en mead shot var på All In Beer Fest för fyra-fem år sedan. Vår Banana Mead Shot gjorde att det doftade banan på hela festivalen!

 

Nu kommer ytterligare tio mead shots, utöver den väldoftande bananshoten, att serveras: raspberry, viol, coconut, chocolate, salt liquorice, lime sour, vanilla cake, espresso och Dr Pepper.

 

Man kommer också servera 16 ”ganska klassiska” cocktails, som exempelvis Mezcal Margerita, Florida Mule och Bloody Mary.

 

Anders Hansson vill så ett särskilt slag för sin Strawberry Mead Daquiri.

 

– För ett par år sedan gjorde jag en mjöd helt utan vatten och jäst. Jag köpte en pall övermogna svenska jordgubbar från en bonde. Jag och Li stod och noppade jordgubbar en hel dag. Sedan körde vi allt med stavmixer och kastade in i en tank. Vi hällde också i en massa skånsk honung i tanken. Sedan glömde vi medvetet bort tanken i ett år och resultatet blev en tolvprocentig spontanjäst mjöd och något av det godaste jag någonsin druckit.

 

– Vi kommer göra en ny i sommar igen. Det blev rätt mycket kvar i tanken som inte gick igenom slangarna till vårt taproom, det var helt enkelt för mycket ”fruktgottis” kvar som täppte till. Det är den här ”goa gojs” vi använder tillsammans med rom, lime, mynta och salt i cocktailen.

 

Med 400 sittplatser, 61 tappar – varav 30 stycken har egna produkter påkopplade produkter serverade direkt från 30 olika 500- och 1 000-literstankar – är Malmö Brewing Co & Taproom enligt egen utsago Europas största taproom. Vägen till att det blivit så illustreras väl av Anders Hanssons anekdot om sig själv:

 

– Jag var ganska duktig på badminton en gång i tiden. Jag tror att min största fördel då var att om jag förlorade en match, så tränade jag ännu hårdare. Det är lite så nu också, när lågkonjunkturen kommer, så jobbar och satsar jag ännu hårdare.