Anders och Li åkte till Indien för att göra öl

Resor är en viktig del av livet för Anders Hansson och Li Johansson på Malmö Meadery och Malmö Brewing. Här kan du läsa deras resebrev från Indien, där de bland annat samarbetat för att skapa nya öl och mjöd.

Nu är vi I Indien i en månad och brygger collab-öl och mjöd. Målet är att ha en Indisk ölfestival med Indisk craftbeer och craftmead under hösten.
Resan till New Delhi var kort för min del då jag i princip sov hela vägen. För Li var den som för flesta andra, en 8 timmars vaken resa med förväntningar om vad som väntar oss i Indien. Väl där möts vi av en modern flygplats, med modern metro in till New Delhi. Första natten hade vi bokat från Sverige nära tågstationen. Vi tänkte att det här blir en enkel tågluffning då Indien har blivit väldigt modernt och organiserat. Det var fel tänkt! När vi väl gick av metron möttes vi av tusentals Indier som i våra ögon mest sprang om kring i runder och ropade och knuffades.
Väl ute på gatan mötes vi av oändligt många tutande bilar, tuk-tuks, bussar, lastbilar, hundar och kosssor. Hotellet låg 100 meter från stationen och det tog oss nog 30 minuter att gå dit. Tydligen låg hotellet i ett av de sämsta områdena i staden och vi fick gå runt ett par sovande hundar och kor utanför ingången där att komma in. Mittemot låg en ”sopstation” på ca 30 m2 där allt låg på marken i en hög.
Efter ett par Kingfisher-öl i närområdet, tänkte vi att i morgon ska vi träffa ”riktiga” bryggerier och somnade.
Dagen efter skulle vi göra en meadcollab med ”No label Meadery” men den blev inställd då de kom på att de skulle på bröllop i en annan stad. Vi fick chansen att titta på New Delhi som visade en mycket finare sida än dagen innan. Vi mötte upp med ”Ministry of beer” med ett centralt beläget Taproom och bra öl. Bra kandidat till vår indiska festival.

Följande 6 dagar var en kringresa i den ”gyllene triangeln” New Delhi-Agra-Jaipur. Besökte 6 olika taprooms/bryggerier med varierande kvalitet. På vägen till dessa passade vi på att besöka klassiska turistställe som Tai Mahal, Hawa mahai, Amber Palace och Palace of Wind.

Från Jaipur började vi förbereda oss på en 18 timmars tågresa till Mumbai (Bombay). Vi reser ju relativt spontant och köper resor och bokar hotell efterhand hela tiden. Tågen var fullsatta när det gäller sitt och liggplats och när jag föreslog tredjeklass ståplats så satte Li ner foten och sa NEJ. Vi köpte en flygbiljett istället. I Mumbai hittade vi ett par bra bryggerier. Vi var tvungna att besöka BrewDog Mumbai, både för ölen och maten. Efter 10 dagar med Indiska Veg curry röror satt det rätt gött med en Burgare.Toit Brewery Mumbai var ett läckert ställe med bra partystämning. Den intensiva staden Mumbai blev bara en dag då vi var tvungna att åka till Pune för planerade collab.

Tågresan till till Pune tar bara 4,5h så vi köpte en 2klass biljett utan bokad sittplats för 17 kr för oss båda, på stationen. 5 min till avgång, så vi fick springa till plattformen. Väl där möts vi av ett tåg där människor hänger ut från ingångarna.
Det är så fullt att många inte kommer med tåget när det åker iväg. En gammal man med nästan obegriplig engelska förklarar till slut att det var inte tåget till Pune vi missat, den kommer in om 2 minuter. Han visade att vi skulle följa med honom och vi gick i rask takt längst bak på perrongen. Vi är alltid lite observanta med människor i Indien som kommer fram till oss, då det ofta är nån tiggare, säljare eller ficktjuv, men denna gång valde vi att följa med honom. När tåget stannade framför oss, så var den vagnen nästan tom och vi fick sittplats bredvid varandra vid ett fönster. Underbar gubbe!
99,99% i Indien är vänliga människor, hade vi kunnat förstå varandra bättre språkmässigt hade vi inte missförstå deras intentioner tänkte vi. Tåget gick iväg och vi tittade ut genom fönstret och beundrade Mumbai. Två stationer senare var tågvagnen full av folk och någon visade upp en biljett med bokad sittplats där vi satt.
Det var bara att ställa sig upp tillsammans med 300 pers oneri samma vagn. Det var så trångt att många var tvungna att ha sina ryggsäckar på huvudet resterande 4 timmarna. På stationerna såldes det mat via fönsterna och vid ett tillfälle fick vi hjälpa till att langa en lite baby med sträckta armar mot taket igenom hela vagnen. Vi står så nära folk att det inte finns en chancsatt flytta fötterna fem millimeter, gör man det så trampar man på någon.
Trots detta håller alla gott mod och allt funkar. Imponerande. Under hela resan hjälper gubben oss med sitt smile och varma hjärta. Han går av stationer innan oss och innan han gör det berättar han för alla andra runt oss att vi skall av på nästa station, så att vi omöjligt kan missa.

I Pune som nu kändes som en liten stad (4,3 miljoner) fick vi ett riktigt bra boende. Hotellrummet i Mumbai natten innan var nog av det värsta jag bott på, som fortfarande får kallas för Hotel.

Li sov ingen på hela natten, men ja nannade på som vanligt. Dagen efter åkte vi till Great State Aleworks. Underbart bryggeri med fantastiska bryggare och öl. 100% att de kommer att vara med på festivalen. Nästa dag tog vi oss till en förort till Pune och träffade Rohan på Moonshine meadery för en collab.
Mjödcollab kan skilja sig rätt mycket åt, då en stor del av colabben består av att prova honung, frukter, kryddor, tidigare bryggda mjöd. Detta för att sakta men säkert hitta till ett recept och idée. Vi pratade och provade under många timmar och det är lite galet hur mycket gemensamt man kan ha med en annan person som lever i princip på andra sidan jorden som man aldrig träffat förut.
Han startade också som ”hemmamjödare” 2014 och vi har gjort samma misstag och framgångar. Han kommer bli en riktigt bra kompis framöver. Allt slutade med en ”ice tea session mead” med en fantastisk honung från Indien. Till festivalen hemma, japp.

Anders Hansson