Tillståndsenheten backar om nya reglerna

Peter Iwers och Daniel Svensson på Odd Island. Foto: Ronny Karlsson

Tillståndsenheten backar om provsmakningstillstånden efter protesterna. De nya riktlinjerna dras tillbaka och nu ska hela processen göras om – och denna gång i dialog av bryggerierna, enligt Peter Iwers på Odd Island, som deltog i mötet.

Under eftermiddagen i dag mötte en enad front bryggerirepresentanter chefen för tillståndsenheten, Peter Berg, Michael Ivarsson, direktör för Social resursförvaltning, och Nina Myskovsky, ordförande i Social resursnämnd för att diskutera reglerna för provsmakning i taprooms.

– Vi hade en jättebra dialog, precis som ville, om hur vi ska kunna få fram bra riktlinjer framöver. Och det tycker jag att vi fick, säger Peter Iwers på Odd Island.
– De drog tillbaka promemorian tills vi vi kan komma fram till en bra rekommendation tillsammans.

Bryggerierna ska genom Gothenburg Brewers Guild nu ta fram rekommendationen som ska användas som ett underlag när frågan tas upp i nämnden den 25 november.

Peter Iwers är väldigt nöjd med hur mötet gick och stämningen på mötet beskriver han som god.

– De började med att säga att det var ett misstag att inte göra detta i dialog med oss, speciellt med tanke på att en sådan dialog hade inletts i februari.

– Sen tror jag att vi bromsade deras farhågor angående oss. Vi har förklarat att det inte är mängden alkohol som är viktigt, men att det krävs en viss mängd öl för att kunna smaka på öl. Och att vi gör det här för att lära ut om smaker, inte för att servera en stor stark.

Peter Iwers vill inte kalla mötet en seger. Än.
– Nä, kanske inte en seger. Utan snarare att vi fick den dialog som vi önskade och jag hoppas få vara med och utforma beslutet.

Om resultatet av mötet räcker för att Odd Island ska öppna sitt taproom igen kan han däremot inte svara på än.
– Har inte hunnit tänka på det än. Men vi tar ställning och återkommer.

Läs tidigare artiklar om de nya riktlinjerna

Chockbesked för Göteborgsbryggerier
Odd Island Brewing: ”Det är helt befängt!”
Fler taprooms som stänger i Göteborg
Tillståndsenheten svarar på kritiken
Tillståndsenheten bjuder in till samtal
Demokraterna tar strid om provsmakning
MP: Dra inte undan mattan för bryggarna