Odd Island Brewing: ”Det är helt befängt!”

Bildspel

Bild 1 av 4

Daniel Forsman, Daniel Svensson och Peter Iwers vid premiären för Odd Islands taproom.

Odd Island Brewing stänger sitt nyöppnade tap room i Lindome som en följd av beslutet om ändrade regler för provsmakning.

– Det här kom som en örfil. Jag blir så ledsen. Det är anställda som får sluta på grund av detta, säger en ilsken Peter Iwers på Odd Island. Och så säger de att beslutet inte har några ekonomiska konsekvenser.

I fredags fick Peter Iwers beskedet från Göteborgs Stad som handhar tillstånden även i Mölndal.

– Det är helt befängt. Vi hade ett möte med dem och andra inblandade bryggerier i februari och kom då fram till att en bra mängd var 15 cl i glasen och så skulle ett besked komma senare. säger Peter Iwers.

– Och så kommer det här. Det gör mig arg och ledsen att man inte kan ha en dialog med oss. Det är inte så att det här är gratis, vi har investerat mycket pengar i det här för att det ska bli fint men värst är att våra besökare inte kan bestämma hur många prover de vill köpa själva utan det har bestämts åt dem. Vi följer ordning och nykterhet och det är otroligt kontraproduktivt att överservera då det leder till berusning och är helt ointressant för oss. För oss handlar det om smakerna.

Att försöka följa de nya reglerna anser Peter Iwers vara näst intill omöjligt.

– Vi får stänga tap room resten av året tills vi kan se vad som händer och ett ta ordentligt beslut senare.

– För att stå och hälla upp först en 11,1-procentig öl till rätt nivå, sen en 7,5-procentig, hur gör man det med 150 pers i lokalen?

Odd Island flyttade till Lindome från Kungsbacka i våras och en anledning till flytten var just att ha ett tap room.

– Tanken var att kunna bygga ett tap room med öppet varje fredag och lördag på sommaren och nu en kväll i månaden på hösten. Där vi kan träffa folk och prata om smaker på öl och mat.

– Det är inte lätt för ett mikrobryggeri att marknadsföra sig. Ett tap room är vårt skyltfönster där vi garanterar 100 procents kvalitet. Där folk kan lära känna vår öl. Nu försvinner det för att det har bestämts att det ska vara på ett nytt sätt.

Peter Iwers berättar att han sett skrivningar om att det blir orättvist mot restauranger om bryggerier får servera smakprover utan krav på matservering.

– Men då undrar jag lite vilka krogar det är som har problem med det. Om det är några? Jag har en granne här med restaurang som kramade om mig när vi kom hit – vi lockar hit folk och det får andra glädje av också.

Även andra evenemang hos Odd Island blir lidande.

– Vi hade tre alternativa julbord bokade – inte med julmat utan en ölprovning och en skön karibisk-jamaicansk buffé, men nu har vi fått underrätta gästerna om att det är inställt då de efter ölprovningen inte skulle kunna köpa fler smakprover eftersom maxmängden var nådd.

Läs även: Chockbesked för Göteborgsbryggerier