Chockbesked för Göteborgsbryggerier

Bildspel

Bild 1 av 3

Darryl De Necker fick besked om nya regler från Göteborgs Stad, här han han gjort en bild som visar hur utfallet blir vid servering vid olika styrkor.

Göteborg stad begränsar nu kraftigt möjligheterna för bryggerier att erbjuda smakprov. Beerbliotek fick beskedet idag och Darryl de Necker på Beerbliotek är inte glad.

– Göteborgs stads krav går inte ens att implementera. De vill att vi ska räkna procent på ölen och mäta upp så att det blir exakt lika mycket alkohol i varje glas – oavsett hur mycket alkohol det är i ölet. Vi har gjort 270 olika öl i styrkor från 2,8 till 12,1 procent.

I princip innebär beslutet att bryggeripubar utan servering får servera öl motsvarande en matsked 40-procentig sprit. Så 12 cl för en öl på 5 procent, 6 cl när ölen är på 10 procent och så vidare. 

– Min fråga till dem är ”Vi har 50 bryggerier i Göteborg, ofta med globalt anseende, de är experter i branschen. Varför tar ni inte ens en diskussion med oss.”, säger Darryl de Necker.

– Jag har frågat dem på Göteborgs stad om de ens varit i ett tap rom, och fått svaret ”nej”, och om de frågat en bryggare hur man smakar en öl, och fått samma svar då.

Darryl berättar också att han planerat att försöka samla bryggerierna i Göteborg en enad front för att ta upp diskussion med staden. Stadens beslut berör alla bryggerier som har den här typen av servering.

– Jag kommer att gå ut med pressrelease i morgon där jag berättar om det här, där kommer jag även ta med allt de skickat till oss i den här frågan. säger han.

– Vi vill gärna ha en dialog med Göteborgs stad om hur vi ska dra hit turister om vi inte får ha ett tap room.

Bara för ett år sen skrev Beernews om hur bra det gick för Beerblioteks tap room, de ökade då antalet öppna kvällar.

– Vi har kört fredag och lördag varje vecka och det har fungerar hur bra som helst.

Vi har inte problem med fulla människor. Det här småskaligt hantverk och vi har inte folk som kommer hit och super sig fulla.

Men om kommunen beslut står fast är det alltså slut på det och Beerbliotek kommer då att återgå till att bara ha slutna sällskap.

Läs även:
Odd Island Brewing: ”Det är helt befängt!”