Mattias satsade på bryggeri efter 30 år

Joel Stenvall och Mattias Rönnqvist är duon bakom Wilderness Brewery. Foto: Ronny Karlsson.

Intresset för att brygga öl startade i Storbritannien på 80-talet. Sedan gick det många år, men nu har Mattias Rönnqvist satsat på Wilderness Brewery i Boden.

Det är tillsammans med Joel Stenvall som han har driver bryggeriet och det hela startade 2017 i liten skala. Men intresset för att brygga öl byggde han upp mycket tidigare än så.

– Jag träffade en tjej i Newcastle och vi bodde ovanpå en pub. De hade ett litet bryggverk och jag blev nyfiken på vad det var för något, säger Rönnqvist.

Efter sex månader bar det av till Sverige igen och då hade han lärt sig en hel del om att brygga öl. Men så lätt var det inte på den tiden.

– Jag ville börja att brygga i Sverige, men myndigheterna sade stopp. Så då lade jag det åt sidan.

Någonstans fanns ändå intresset kvar och efter ett antal år började han att hembrygga.

– Länge var det svårt att få tag på malt, humle och jäst, men det blev en nystart när allt blev enklare, säger Rönnqvist.

Han engagerade sig i en hembryggarförening i Boden och till slut var det dags att satsa på sin egen verksamhet. Det hela började med ett 50-litersbryggverk, men nu har man fått skala upp.

– Nu brygger vi cirka 350 liter varje gång och har tre jästankar på vardera 600 liter. Det är fortfarande lite inkörningsperiod med det ny bryggverket och vi har bryggt varje öl tre gånger nu, säger Rönnqvist.

Det är fokus på den lokala marknaden men duon har förstås inget emot om ölen sprider sig längre än så.

– Vi kan bygga ut och ska nog ha några tankar till. Många vill ha specialöl men vi brygger ganska vanliga öl. Vi säljer klart mest av vår lager, men folk börjar även att upptäcka ipa och stout. Det är kul, säger Rönnqvist.