Svenskt namnbråk leder till domstol

Åbro kräver att bryggeripuben i Boden betalar ersättning för sitt namnval. Foto: Åbro Bryggeri.

Bryggeripuben Bryggmästarn i Boden kan tvingas att byta namn. Nu väntar en domstolsförhandling efter att Åbro lämnat in en stämningsansökan.

 

Bryggeripuben öppnade i våras och är en av Sveriges nordligast placerade bryggeripubar. Men valet av namn kan bli dyrbart. Nu har nämligen Åbro, som har en ölserie med namnet Bryggmästaren, bestämt sig för att driva ett ärende om varumärkesintrång till domstol.

”Trots uppmaningen har Bryggmästarn öppnat brygg- och aktivitetspub och fortsätter att använda Åbros varumärken eller i allt väsentligt liknande varumärken och därmed begår intrång uppsåtligen eller i vart fall av oaktsamhet i Åbros varumärken. Bryggmästarns fortsatta användning av Åbros märken eller därmed i allt väsentligt liknande märken skadar Åbros varumärken genom att urvattna och degenerera dem och därmed åsamka Åbro en skada”, skriver Åbro i sin stämningsansökan enligt Dagens Juridik.

I mars skickade Åbro ett varningsbrev till en styrelsemedlem i bryggeripuben, där man påtalade problemet med namnet. Det brevet ledde inte till någon förändring.

Bryggmästaren är Åbros premiumvarumärke och namnet används en hel del i samband med sponsrade evenemang, utöver att ölen säljs bland annat på Systembolaget.

I sin framställan till domstolen kräver Åbro totalt 300 000 kronor för det olovliga användandet av namnet.