Nina är stolt över alla samarbeten

SOMMARFRÅGOR 2020

Nina Schultes svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Nina Schultes på Snausarve Gårdsbryggeri är stolt över alla lokala samarbeten på Gotland. Det och mer berättar hon om i vår sommarserie.

1.Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?
– Alla planerade mässor, collabs och tap take overs ställdes in på grund av corona. Vi hade sett fram emot En Öl- och Whisky-mässa i Göteborg och tap take over på Haket bland annat. All krog-försäljning strök med och Gotland tappade ca 25% av försäljningen på Systembolagets lokala sortiment i våras. Den enda regionen förutom Jämtland där det sortimentet inte ökade under samma tid. Vår nya tappmaskin från Kina anlände cirka två månader efter beräknat datum, alltså i slutet av maj istället för mars.
Framför allt har det varit svårt att planera sommaren eftersom det dessutom fanns rese-restriktioner. Men vi chansade och laddade som vanligt inför sommarsäsongen! Ingen kommer ihåg en fegis!
Fördelen har varit att vi bryggt mycket folköl och hunnit fylla fler surölsfat. Vi har också utökat vårt tap room. Nu har vi uteservering med mycket plats så att alla kan hålla ett säkert avstånd till varandra.

2.Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Vårt tap room! Det är ett steg närmare att bli en bryggpub. Den nya tappmaskinen är också ett superlyft kvalitetsmässigt!

Dessutom är jag stolt över alla våra lokala samarbeten. En tjej syr ölväskor åt oss av gammalt denimtyg. Hon tar också med sig sin symaskin till taproomet så att man kan få kläder lagade medan man testar öl. En granne säljer fårskinn och honung hos oss och ICA Maxi i Visby bakar knäckebröd på vår drav. Och det är bara början…

3.Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?
– Jag har extremt dåligt minne när det gäller druckna öl, oftast är det ölet jag drack nyss.. Men jag testade en mörk historia med muscavado-socker från Nya Carnegiebryggeriet på Nöjesguidens ölmässa tidigare i år som var riktigt trevlig. Årets Pink Boots-öl blev också väldigt bra. Den var jag med och bryggde och syftet att lyfta kvinnliga bryggare och samarbeten lämnar en ännu bättre eftersmak! Den ölen som jag ser mest fram emot i år är definitivt Möllys Lemonade som släpps i september på Systembolaget!

4.Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?
– Ja, på sikt, men det lär dröja. För oss hade det varit en utmärkt lösning! Vi säljer redan folköl i vårt tap room och det går väldigt bra.

5.Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?
– I min vildaste fantasi bjuder jag in Joe Exotic, GG Allin och Eddie Meduza, slänger in några backar Alpha Male Ale och väntar på skivsläppet. I verkligheten så längtar jag sjukt mycket efter min lillebror Gabriel och hans familj och att sitta ner i lugn och ro med dem. Vi har inte kunnat ses så mycket under våren på grund av reserestriktionerna till Gotland.