Succé för belgiska öl från Östergötland

Andreas Fejes flyttar snart in i nya större lokaler. Foto: Privat.

Östgötska öl med belgisk inspiration. Det har blivit en framgång för Andreas Fejes och Vreta Kloster Nanobryggeri. Nu väntar expansion och flytt till nya lokaler.

Det var i fjol under hösten som Fejes, för övrigt Sveriges enda professor i vuxenpedagogik, startade Vreta Kloster Nanobryggeri hemma i garaget.

Belgiska klosteröl passade bra då Vreta Kloster var Sveriges äldsta kloster och ölen har gjort succé. Inte minst efter att han fått in sina öl på Systembolaget har försäljningen tagit fart. I april släpptes en belgisk blonde och i maj kom ett skördeöl och båda har sålt bra på hemmaplan.

Framför allt är det i Linköping som ölen gått åt på Systembolaget och bryggverket på 200 liter har inte riktigt räckt till.

– Jag vill fortfarande växa organiskt och tänker göra det här vid sidan av mitt andra jobb. Men jag har inte hunnit med på slutet, och nu har jag dessutom mina öl på Systembolagets depå, säger Fejes.

En lokal i Ljungsbro ställs nu i ordning och byggs för bryggeriverksamhet. Där ska produktionen utökas med ett nytt bryggverk på 500 liter.

– Jag tar med dagens bryggverk också och kan brygga 700 liter på en dag. Jag hoppas på att kunna installera bryggverken i september, buteljeringen blir nog klar lite senare. Jag tror att allt ska vara i gång i oktober eller november.

På mindre än ett år har han alltså växt ur de ursprungliga lokalerna och de belgiska ölstilarna har fått en hel del beröm. Under hösten kommer nu också en ny belgisk öl, nämligen en lite starkare mörk belgisk ale.

– Det är jättekul med det här intresset, jag trodde inte alls att det skulle bli så här. Jag räknade inte med att sälja så mycket som jag gör, säger han.