Hårdrock och lokal öl på Liseberg i maj

För andra året i rad tar tio lokala bryggerier över Liseberg. Under MetAle den 24–25 maj blir det provsmakning av hantverksöl, svensk livehårdrock, rundturer med Simon Svensson från Beernews – samt ett gästspel av självaste Edward Blom.

I maj förvandlas Lisebergs Hamnområde till en festival för fans av hantverksöl och hårdrock när MetAle återigen går av stapeln. Förra året spelade metal-akterna Bombus och Hardcore Superstar – vilka årets liveakter blir har Liseberg inte avslöjat ännu.

 

Men en kändis är bokad och presenterad. I år gästas festivalen av ölkännaren, gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom, som kommer att leda lördagens program från scen. Där kommer även bryggaren Daniel Forsman från Odd Island att moderera ett panelsamtal om framtiden för ölbranschen.

 

– Vi tycker att Liseberg tillsammans med gillet gör ett kanonbra initiativ med att kombinera en liten ölfestival med skön musik. Jag delar scen med Edward Blom, vilket blir ett härligt möte. Han är ju en livsnjutare, precis som alla vi i hantverksbranschen. Vi ska därför försöka göra färdigt en Bearnaiseöl till eventet, säger Daniel Forsman med glimten i ögat.

 

Det blir en helg fylld av ölrelaterade aktiviteter, inklusive provsmakning av lokal hantverksöl från olika bryggerier. Många av de medverkande ölmärkena är relativt små och tar med sig fatöl som i vanliga fall serveras väldigt lokalt – oftast bara på några få ställen i och runt Göteborg. Simon Svensson, som bland annat är skribent för Beernews, kommer att leda rundturer bland de olika bryggerierna för att inspirera besökarna.

 

– Medan gästerna går runt och provar, så pratar jag om ölen och bryggerierna eller något sidospår som vi glider in på. Sen kommer jag förevisa hembryggning också. I år kommer besökarna faktiskt kunna smaka ”hembryggd öl” – fast bryggd av mig på hembryggningsutrustning inne på ett kommersiellt bryggeri. Jag kommer även hålla ett litet föredrag om Göteborgs ölhistoria som man kan stanna till och lyssna på om man känner för det, säger Simon Svensson.

 

MetAle äger rum den 24-25 maj på Lisebergs Hamnområde. De medverkande bryggerierna är Sad Robot, Beerium, Hönöbryggeriet, Wet Whistle, 2 Feta Grisar, Bearded Rabbit, AkiA, Billdale, EnAleigen och Odd Island.