MP: Dra inte undan mattan för bryggarna

Emmali Jansson (MP) mötte igår Erik Höglund från Beerium, Darryl de Necker från Beerbliotek samt och Peter Iwers från Odd Island. Foto: Pressbild

Nu ställer sig även Miljöpartiet i Göteborg på mikrobryggeriernas sida i konflikten om provsmakningstillstånd i Storgöteborg.

– Göteborg är en av Europas öl-huvudstäder. Mikrobryggerier är viktiga för det sjudande kulturlivet, som gör att både turister och Göteborgare älskar vår stad, säger Emmali Jansson, ordförande för Miljöpartiet och ledamot i kommunfullmäktige, i ett pressmeddelande.

Miljöpartiet oroas över att de nya reglerna som Göteborgs kommun meddelade i torsdags gör att bryggerierna stänger sina taprooms. Igår pratade Emmali Jansson provsmakning med bryggare från flera bryggerier.

– Det är så härligt att höra bryggarnas drivkraft för hantverksmässig öl! Det är privatpersoner med stort hjärta och engagemang som nu delar med sig av sin kunskap och sitt hantverk till oss andra göteborgare, säger Emmali Jansson. 

Hon säger också att hon att hon vid nästa kommunfullmäktigesammanträde kommer att fråga kommunstyrelsens ordförande om hur kommunen kan bli bättre på underlätta för mikrobryggerierna.

– Kommunen borde stötta det lokala näringslivet och inte dra undan mattan för det, säger hon i pressmeddelandet.

– Precis som att fler vill köpa småskaligt bakat surdegsbröd vill också fler köpa hantverksmässigt tillverkat öl. Därför är det viktigt att vi tillsammans hittar en lösning på frågan så snart som möjligt. Vi vill att fler politiker och tjänstemän ska ha en god dialog med hantverksbryggarna och inte bestämma fyrkantiga regler över huvudet på dem. Staden behöver arbeta med sitt bemötande gentemot näringslivet.

Läs vad som hänt tidigare:

Chockbesked för Göteborgsbryggerier
Odd Island Brewing: ”Det är helt befängt!”
Fler taprooms som stänger i Göteborg
Tillståndsenheten svarar på kritiken
Tillståndsenheten bjuder in till samtal

Demokraterna tar strid om provsmakning