Fler taprooms som stänger i Göteborg

Marcus Axberg och Mats Wessberg vid nyöppningen av Spikes taproom. Nu läggs det alltså ned.

Tre taproom som fortsätter, tre som lägger ned och en kanske – det är följden hittills av de nya riktlinjerna för provsmakning i Storgöteborg.

Bearded Rabbit fortsätter

– Vi erbjuder ju smakprov som en tjänst så att säga. Vi samarbetar i Garveriet så vi använder det serveringstillstånd som finns för hela byggnaden. Men blir begränsad att bara ha öppet när restaurangen är öppen, säger Fredrik Gustavsson.
– Vi tycker förstås att det är extremt beklagligt att Göteborgs stad agerar utan någon som helst insikt i hur taproom fungerar och hur folk provar öl. Är förstås bättre för folkhälsa med aw-buffe och stor Norrlands för 99kr
– Väldigt tråkigt då det känns som taproom och besöksnäring kring detta börjat ta fart

Två Feta Grisar fortsätter

– Vi tycker givetvis att detta beslut är riktigt tråkigt och ett stort bakslag för såväl bryggerier, turister och lokala gäster. Detta försvårar möjligheten att på ett bra sätt visa upp produkter och verksamhet för en intresserad allmänhet, säger Pontus Henryz.

– Däremot så vill vi absolut inte skrämma iväg målgruppen som vill besöka bryggerier och bryggpubar i Göteborgsområdet. Jag förstår de bryggerier som vill stänga ner sina taprooms, men det kommer vi absolut inte att göra. Den här delen av vår verksamhet har blivit en viktig marknadsföringskanal för såväl Två Feta Grisar som De Vos Belgiskt öl med välkomna intäkter.

– Vi har tillsammans med kollegan Sad Robot även skapat en lokal kundkrets på vår gata som vi inte vill svika med våra regelbundna öppettider.  Vi kör på och får kanske fundera på andra tillstånd framöver. 

Vega fortsätter

– Vi på Vega har gått vidare från succén med vår smakbar och satsar nu i stället på en restaurang med fullständiga rättigheter. Planerad att öppna i början av 2020, säger Claes Ljunggren.

Spike lägger ned 
– Vi har också tagit beslut om att stänga taproom. Bara slutna sällskap kör vi vidare med. Samma koncept som Beerbliotek helt enkelt. Kanske lyckas vi ändra beslutet om vi står enade, säger Marcus Axberg.

Beerium vet inte än

– Vi påverkas enormt mycket av det här vanvettiga beslutet. Eftersom vi troligtvis är det absolut minsta av samtliga bryggerier i Göteborgsområdet med ett provsmakningstillstånd så är vi troligtvis också en av dem som också är mest sårbar, säger Marcello Milli.

– Vi har dessutom haft som plan att bygga vår verksamhet mer och mer kring vår smakbar. Vi har ännu inte riktigt tagit ställning kring exakt hur vi ska hantera detta. Men vi kommer definitivt inte bara lägga oss platt och bara acceptera detta. Vi har redan flera goda tankar för hur vi kan strida för saken. Det kommer dock kräva lite god vilja från flera kraftölskamrater …

Beerbliotek lägger ned

Har fattat beslut och underrättat anställda idag. Läs artikel om deras reaktioner på beslutet.

Odd Island Brewing lägger ned

Läs om deras reaktioner här.

Fotnot: Vi har sökt Stigberget och Sad Robot för kommentarer och uppdaterar artikeln om vi får svar.