Fuskande pantare slår mot bryggerier

Daniel Wasenack på Två Feta Grisar.

Utländska ölburkar får en klisterlapp med en ny streckkod och sen pantas de i svenska butiker. Det har drabbat Två Feta Grisar i Göteborg och det kan bli dyrt.

24 000 burkar pantade i samma butik i Göteborgs skärgård. Och det bara med två öl från Två Feta Grisar. Det är fler än vad som producerats av den aktuella ölen för perioden.
Det berättar Daniel Wasenack på Två Feta Grisar. Det är han som får räkningen från returpack. Bryggerierna är skyldiga att anmäla alla burkar som säljs och sedan får de en betala 80 öre per burk när de pantas.

– I listorna från Returpack hur jag vår Chill iN hade redovisats: 20 pantade i en butik, 75 i en annan och sen helt plötsligt 1500, 4000 och 12 000 i andra butiker, säger Daniel Wasenack.
– I en butik i skärgården var det 24 000 burkar pantade, 12000 vardera av Chill iN och Wästkust. Det är mer än vi har sålt under samma tid total.
Daniel ringde upp butiken och fick prata med den pantansvariga.
– Hon sa att de hade misstänkt några som varit där och pantat, så till slut hade de plockat bort artikelnumret så att de inte gick att panta den längre.

Enligt personen i butiken är fusk med falska koder ett jätteproblem och att polisen varit där och gripit personer på plats.

– Nu hoppas jag att andra bryggerier också begär ut sina listor från Returpack för att se vad som verkligen är pantat.
– Jag är inte jättesugen på att betala. Om jag betalar den här panten, erkänner jag produktion som inte skett, och måste då betala skatteverket också. Då kan vi stänga direkt.
Det faktum att Två Feta Grisar, ett mindre hantverksbryggeri, drabbas snarare än en jätte som Spendrups, där det kan vara svårare att upptäcka, tror Daniel beror på att förövarna inte riktigt vet något om öl.
– De jobbar sig väl genom streckkoder tills de blir spärrade utan att ha koll. Bara fortsätter med nästa de hittar.
Två Feta Grisar har lämnat in en polisanmälan och Returpack har stoppat fakturan tills vidare.

– Men Returpack borde ha någon form spärr på samma streckkod vid samma tillfälle, inte svårt vid 100 pantade burkar tillkalla personal. Den diskussionen ska jag ta med returpack.

– De kunde ju även ha varning om mer än ett visst antal burkar pantas för ett visst bryggeri. De har all data, de kan plocka ut tider antal och rutiner.