Pontus: Helt galet att höja alkoholskatten

Pontus Henryz på Två Feta Grisar i Göteborg. Foto: Peter Lindh

Nu är året snart slut och som vanligt har vi bett ett antal bryggerier svara på en enkät.

I dag är det Pontus Henryz på Två Feta Grisar som besvarar våra frågor.

Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under 2022?

– Våra grannar på Ringön. Stigberget håller ett imponerande högt tempo med att släppa goda och roliga öl i många olika stilar. Hatten av och en bra förebild i branschen!

Vilken blir den viktigaste politiska frågan för bryggerier under 2023?

– Vi och hela branschen har stora utmaningar med en hög alkoholskatt. Att den justeras uppåt i detta läget känns helt galet. Här måste politiker tänka om och värna om en redan utsatt bransch som inte bara har många arbetstillfällen, men även ett stort värde för besöksnäringen och ökad lokal attraktion på många platser runt om i landet.

Lågkonjunkturen är här och under hösten har en del bryggerier lagt ner sin verksamhet. Förändrar ni något under 2023 på grund av det ekonomiska läget?

– Vi har redan dragit ner på en del personal och personalkostnader genom kortare arbetsvecka. Vi kommer att samarbeta ännu mer med bryggerierna inom Gothenburg Brewers Guild för att spara pengar på gemensamma inköp och koordination.

Vilket blir det största projektet för ert bryggeri under 2023?

– Vi kommer fortsätta med att bli mer av ett ”brygghus” med provningar snarare än ett fristående bryggeri. Vi vill skapa en mötesplats på Ringön och ett hus flera uteserveringar och tap room plus bryggeriets separata restaurang. Vi tittar även på att inreda fler rum och chambre separee för grupper med ölprovningar.

Vilken ölstil vill ni helst brygga mer av under 2023?

– Under hösten började vi komma ikapp efter det att vi bytte bryggverk i våras. Vi har testat av en hel del tyska stilar med mörk oktoberöl, lager med Viennamalt, rököl, dubbelbock och veteöl. Vi kommer nog att fortsätta på det spåret under våren. Sen älskar vi ju belgiskt…

Kommer ert deltagande på ölfestivaler att förändras under 2023?

– Under 2022 fokuserade vi mycket på att få igång våra egna verksamheter på Ringön. Vi kommer definitivt vara med när Gothenburg Brewers Guild arrangerar festivaler. Det blir nog några till, men vi har inte bestämt så mycket mer ännu.

Nyfiken på vad de sa förra året? Du hittar alla svar här.  Och årets svar fyller vi på med här.

Är du bryggare och vill vara med i enkäten? Mejla oss.