Omnipollo bryggde första ölet direkt

Henok Fentie är mycket nöjd med det egna bryggeriet. Foto: Omnipollo

Under torsdagen bryggde Omnipollo för första gången öl i sitt nya bryggeri i Sundbyberg. Planen är att brygga en hel del humligt öl som kan säljas färskt till krogar och Systembolaget.

Under tisdagskvällen berättade Beernews om att Omnipollo efter tio år beslutat sig för att satsa på ett eget bryggeri. Man flyttar in i Sundbybergs Köksbryggeris lokaler, och där har det tidigare varit en kyrka.

Under torsdagen var det dags för första bryggningen.

– Det kändes mäktigt att efter tio år få mäska in på vårt eget bryggeri. Det första ölet är en stout där vi kan testa utrustningen en del, säger Henok Fentie.

Hela Omnipollogänget fascinerades av lokalen när Karl Grandin i höstas hade en utställning med sina verk som är relaterade till Omnipollo, och det var då kärlek vid första ögonkastet när man kom in i lokalen.

– Det blev sedan möjligt för oss att köpa verksamheten och det är vi tacksamma för.

Bryggverket tillåter batcher på mellan 1500 och 2000 liter beroende på ölstil och där finns också ett antal tankar på 3000 liter.

– Vi har byggt ut med nya tankar efter att vi tog över. Dessutom blir det tankar på 6000 liter senare i år när vi ska byta ut tankar, och då blir det dessutom liggande lagertankar, säger Fentie.

Dagens bryggningar hos andra aktörer tror han inte kommer att påverkas av den här satsningen.

– Vi kommer att specialisera oss på humliga öl här och kunna erbjuda färska öl på Systembolaget och till krogar. Dessutom blir det en hel del samarbeten när vi har en plats där andra bryggerier kan komma till oss.

Det finns redan ett taproom i lokalerna, men Omnipollo räknar med att bygga om lokalerna, och dessutom vill man vara helt trygga med ölkvaliteten innan det öppnas.

– Ölen ska vara i världsklass när vi öppnar här. Det kan ta allt mellan tre och tolv månader. Vi har inte bråttom, vi har ju två andra ställen i Stockholm. Framför allt blir det här ett produktionsbryggeri för oss, men det ska bli ett taproom också, säger Fentie.

Satsningen på eget bryggeri är ett stort steg för Omnipollo.

– Det känns som en befrielse för oss att ha vårt eget bryggeri. Vi har letat efter det rätta stället i två år.