Smak, konst, musik och andlighet. I den gamla kyrkan möts de. Precis som bryggare från hela världen, grannar från kvarteret och tinderdejter. Veckans ölställe är Omnipollos kyrka i Sundbyberg.
”Det är verkligen en kyrka!”
Det är klart att namnet skvallrar om det, och att de flesta förstagångsbesökarna med stor sannolikhet redan sett kyrkan i både stilla och rörlig bild i något media. Men trots det är det svårt att inte häpna över att det faktiskt är en kyrka när man promenerandes från Sturegatan i Sundbyberg ser det gula, före detta, kyrkokapellet torna upp sig, i full prakt, med kyrktrappa, kyrkfönstren och klocktorn.
Att Omnipollo tillslut skulle slå rot i en kyrka känns på något vis förutbestämt. Det trots att platsen rimligtvis är långt ifrån optimal för bryggeriverksamheten som de driver. Men på plussidan är det en plats lika unik som deras öl. En plats som idag både skapar och tillfredsställer ölälskare.
Kyrkans epicentrum – skeppet, altaret och koret – utgörs av bryggverk och jästankar, och oavsett tid eller dag i veckan du är där, bjuds du från första parkett – alltså från kyrkbänkarna på läktare i höjd med topparna på jästankarna – på bryggunderhållning. Vört kokar, öl torrhumlas, slangar flyttas och golv spolas. Det låter, det doftar och du är precis där det händer. När, och om, bryggeriaktiviteten lugnar sig, skruvas musiken upp och det blir samtidigt enklare att se allt det andra som också händer här.
Blicken hamnar då oundvikligt i kyrkdomen, där säsongens Omnipollo-smajlis taktfullt snurrar. Där bakom finns Karl Grandins ateljé. För kyrkan är inte bara ett bryggeri, ett taproom och en restaurang. Det är ett upplevelsecentrum där väggar, möbler och tak bjuder ögat på en lika stor upplevelse. Konsten är central och bryggeriets vänner närvarar via olika utställningar. Det är exempelvis förklaringen till att barens stora kyrkfönster just nu omringas av Fredrik Paulsens färgglada stolar.
Allt detta beundras och beskådas förstås bäst med de härbryggda ölen. Ingen annanstans kan du dricka Omnipollos öl färskare och nyheterna tidigare. Kyrkans huspilsner serveras direkt från tanken under baren. På måndagar släpps den senaste ölnyheten, och bryggeriets allra humligaste, fruktigaste och största mörka finns på fat, i flaska och burk. Kyrkans burgare är bland Stockholms bästa och serveras från lunch till natt, med undantag för när deras krogkompisar ibland tar över köken på helgerna.
Att platsen tilltalar ölnördar och bryggare från hela världen är underförstått. I få ölbarer hörs fler språk och på få ställen bryggs fler collabs. Men vad som blivit tydligt den senaste tiden är att också bryggeriets grannar har lärt sig att älska platsen – pensionärer, bokklubbar och tinderdejter bidrar till gästmixen.
Kyrkan har hunnit fylla fem år och Omnipollo 15 och nu har de båda på riktigt växt ihop. Människorna, bryggeriet, konsten, gästerna, ölen och maten skapar tillsammans en unik samklang, där det är helheten som gör platsen till det heliga tempel som Omnipollos kyrka är.
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.