Politikern som brygger öl hemma

VECKANS HEMBRYGGARE

Andreas Persson, från Månsarp. Foto: Peter Lindh

Andreas vet hur det känns att få köket nedsprutat med vört. Det är ett misstag han inte gör om. Men att brygga igen gör han gärna.

Namn: Andreas Persson

Ort: Månsarp

Ålder: 42 år

Hembryggare sedan: 2016

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag har alltid varit intresserad av mat och dryck, och framför allt att själv göra något från grunden. Det är så skoj att kunna bjuda sin familj eller vänner på något extra och unikt, och som skapar ett bestående minne. Jag, precis som många andra, såg hembryggartrenden, och bestämde mig för att det måste jag också testa! Första batchen blev ett färdigkit, BIAB med den utrustning som behövs och ingredienser för en Amarillo Ipa.

– Alla hembryggare känner igen sig i lyckan av att kapsylera av den allra första hembryggda och inse att den faktiskt är riktigt bra! Det är svårt att inte bli biten.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Visst tar hembryggning tid. Har man familj och små barn blir det inte så tätt mellan bryggningarna, men jag försöker klämma in nån bryggdag i månaden. Sen ska det tappas om, och sättas etiketter så det tar lite tid så klart. Jag lägger kanske fyra timmar till, utöver de drygt åtta-tio timmar med städning och diskning som en bryggdag tar för mig idag, då jag brygger mellan 25 och 60 liter.
– Men det är klart, vilken hobby eller fritidsintresse tar inte tid?

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Jag får nog ändå säga att hitta tid för att brygga. Min bryggprocess är ganska effektiv idag, jag lämnade snabbt BIAB och gick över till bryggverk eftersom det gör processen lite smidigare och lämnar tid till att annat under dagen.

– Min andra utmaning är att lyckas upprepa resultatet varje gång. Att göra två satser och få dem att bli lika, är en utmaning, men jag är en bra bit på vägen.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 
– Det där är ju en bra fråga. Om du frågar mig gör jag en tjeckisk pilsner som blir för jäkla fin, men eftersom jag tävlade på Imagine this! Beer Festival i höstas, med både den, en tysk lager och min Carlslunds moderna lager och vann tävlingskategorin med den sistnämnda får jag ju säga att min bästa enligt andra är min moderna lager. Den är faktiskt riktigt trevlig!

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Oj vilken enkel fråga ! Pilsner urquels färsköl, de kallar väl den ”tankovna”.
– Den är så bra!

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 
– Det hade varit kul tänker man ibland, men jag är realist. Jag har världens bästa jobb, och förtroendevald inom politiken, så jag ser min bryggning som avkoppling.
Det får det fortsätta att vara, men jag brygger numer under mitt låtsasföretag Carlslunds bryggeri, med hemsida och allt, haha!

Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Många fokuserar otroligt mycket på sin bryggprocess. Sluta med det. Lägg energin (och pengarna) på jäsprocessen. Tempkontroll där, och pigg jäst i rätt mängd är nyckeln till bra öl, vid sidan av grundförutsättningarna så klart, noggrannhet, bra råvaror, och hygien.
– Jag lyckas alltid med min lager nu för tiden. Hemligheten? Massivt med jäst, man kan inte få för mycket som jag ser det.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Jag har gjort en klassiker. Sänkt ner kylspiralen i kokande vört och missat att kranen till kylvattenslangen inte var öppen i utänden. Det tog väl 30 sek och jag hade precis lämnat rummet för att hämta nåt.
– Det är jag glad för. Slangen exploderade av trycket och hela rummet var nerduschat med kokhett vatten. Efter det har jag tagit bort kranen på utsidan.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: ljust!
Kastrull eller bryggverk: –
Flaska eller fat: –
Pub eller hemma: hemma
Session eller imperial: session
Surt eller beskt: beskt