Vinnare föll besökare – och juryn i smaken

Foto: Simon Svensson

Med ölet Lunden Porter segrade Tobias Sundberg och Christoffer Mattson från Krokens Bryggeri både i folkets val och domartävlingen – något som är ovanligt i tävlingssammanhang.

Sedan starten 2018 har Gothia Hembryggarförenings Porter- och stoutträff i Göteborg utvecklats till en av de mest populära hembryggartävlingarna i landet. I år var det lapp på luckan när drygt 400 personer kom för att prova eller servera porter och stout på Kulturhuset Möllan i Mölndal.

 

Beernews fångade en av vinnarna, Tobias Sundberg, som tillsammans med Christoffer Mattson, vann den svaga klassen med sin Lunden Porter.

 

Grattis till segrarna. Vilken bedrift att vinna både i folkets val och domartävlingen.
– Tack, det känns fantastiskt. Det är inte ofta som folket tycker samma som domarna så det var verkligen roligt. Lunden Porter är en ren porter som slog alla pastrys på fingrarna, härligt! Det blir inte bättre än så. Eller jo, det skulle vara om den hade serverats som cask, det är något vi verkligen älskar och hoppas kunna bjuda på vid nästa års träff.

 

Berätta om ölet.
– Det är tredje gången vi brygger ungefär samma recept. Med förra årets version kom vi tvåa i tävlingen. I år gjorde vi några små korrigeringar och jag tycker att det föll väl ut. Vi har valt att kalla ölet “Lunden Porter” som en hommage till “London Porter” från Fullers. Vi bor båda två i stadsdelen Lunden i Göteborg, vilket också passar bra.. Men ölet är inte någon klon, det är egentligen bara namnet som är likt.

 

Brukar ni vara med och tävla?
– Vi älskar att tävla och skulle vilja ställa ut i folkets val på SM framöver. Vi är också med i många småtävlingar i bryggföreningen vi är med i, Gothia Hembryggarförening. Genom de träffarna lär vi oss mycket, inte minst genom att bara prova och prata med de andra bryggarna.

 

Din bryggkollega var sjuk och kunde inte medverka vid årets tävling. Var han besviken över att inte kunna närvara vid denna succé?
– Väldigt, men också en väldigt glad vinnare så det trumfade besvikelsen. Men han har haft lite otur, han var också sjuk på klubbmästerskapet som vi vann i höstas. Nästa gång ska han vara med, så vi får hoppas att vi vinner då också, annars får vi fundera över om han kanske ska stanna hemma framöver, avslutar Tobias Sundberg.

2402-06-bildspel-porter-stout-5-X1

Årets pristagare:

Svaga klassen
Guld: Christoffer Mattson och Tobias Sundberg – Lunden Porter
Silver: Johan Höjesjö – Sundsborgs honungsporter
Brons: André Peeters, Joel Sandkvist – Den Nakna Portern

Starka klassen
Guld: Karl-Johan Fredén Jansson – Rocky Top Tennessee
Silver: Hans och Sten-Otto Holmberg, Kenneth Johansson – Stamsjö Bourbon Chili Stout
Brons: Johan Welinder – Chocanoffee

Öppen klass
Guld: Anders Aideborn – Flower Power Sour
Silver: Sven Nilsson och Annika Lindow – Tippe Tipp Trapp…
Brons: Alexander Green – Rocket Cow

Domartävling
Guld: Christoffer Mattson & Tobias Sundberg – Lunden Porter
Silver: Jonatan Nygren –Drystout, Demand by Linus
Brons: Jan Olof Mattsson och Lennart Möller – Samvete – En riktigt mörk historia

PDA:
Frans Jervrud – Brown Town Porter
Jonatan Nygren och Linus Falemo – Wood you smoke that stout?