All hans vakna tid går till hembryggningen

David Andersson, hembryggare. Foto: Privatbild/Montage

Vi hade knappt hunnit säga att vi lägger hembryggarserien i träda innan det ramlade in ett par nya. Så vi kör dem och andra som kommer, när de kommer. Den här gången är det David Andersson.

Namn: David Andersson
Ort: Sundborn
Ålder: 38

Hembryggare sedan: 2020

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag har tänkt på det under flera år. När bästa kompisen Jonas i Kristinehamn började brygga så började jag att tänka på det mer. Gjorde slag i saken när Jonas sedan tipsade om ett begagnat Digiboil 35L som jag sedan köpte. Ganska snabbt fick jag det ombyggt av annan polare (Janne på ett Contub). Min DigiBoil såg då mer ut som ett Brewzilla/Grainfather och passade mig mycket bättre.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Då jag idag brygger med ett Brewtools B80pro så brygger jag inte lika ofta som förut. Men jag lägger ganska mycket tid på Youtube, lyssna på poddar samt läsa på om hembryggning. Just nu försöker jag lära mig så mycket jag bara kan om vatten, jäsningen samt om humle.

– Men hur mycket tid jag lägger vet jag inte. Men enligt min fru så svarar hon: ”ta alla timmar på en vecka, sedan minus tiden du sover och jobbar så är du förmodligen i närheten av rätt tid”.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Jag brygger helst neipa, east coast IPA samt lageröl, och det är också de ölstilarna som kräver mer av en industriell hantering. Exempelvis neipa med alla sina moment med torrhumling samt syrefria hantering från jässtart till burkning. Medan en lager måste jäsa under lägre temperaturer.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– Jag har flera öl jag är väldigt nöjd med, men en av dem är min Quattro Hops som är en hazy IPA i east coast-stil. 

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Ja, de va inte lätt att svara på, finns så jäkla många bra öl. Men ska jag säga en så är det: Apex Brewing Companys Elektra IPA

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Både ja och nej. Hade varit kul att dra igång ett litet mikrobryggeri och verkligen satsa på riktigt bra hanverksöl. Som skulle säljas direkt till en krog eller via gårdsförsäljning (något jag verkligen snart hoppas på kommer bli möjligt här i Sverige). Men som då inte fick säljas till systembolaget (då systembolaget enligt mig inte hanterar hantverks öl på rätt sätt).

– Men samtidigt vill jag inte att denna hobby skall förstöras av att jag måste brygga öl bara för att få in pengar för att kunna överleva…

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Bokför upp allt du gör, framför allt alla misstag. Dessa misstag kan vara de som gör ölen bättre. Det hände mig en gång då jag blandade ihop mängden på torrhumling av min Quattro Hops. Detta gjorde att ölen blev mycket bättre än föregående bryggning. Det var även den ölen jag sedan van Oppigårds hembryggartävling med.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Jag och kompisen Jonas skulle passa på att brygga en öl på mitt gamla bryggverk, Digiboil. När det var dags att laka ur så lyckades jag vrida ner maltpipan i vörten så en jäkla massa vört skvätte ur. När då Jonas frågade ”hur fan lyckades du?”, så sa jag: ”Ja, ja gjorde typ så här…” och sedan gör jag samma jäkla tabbe igen och ytterligare en massa vört skvätte ur. Så batchen som skulle vara på ca 27-29 liter vslutade på 16 liter…

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljus
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo