Burgsviks ökar takten med större bryggverk

Olof Eklind berättar att efterfrågan slagit alla rekord i år. Foto: Privatbild

Burgsviks Bryggeri på Gotland fördubblar nu sin bryggkapacitet för att hinna med en efterfrågan som ökar hela tiden.

Olof Eklind på Burgsviks Bryggeri har flera gången uttalat sig om att öka och nå över 100000 liter i årsproduktion. Då har bryggeriet legat på runt 50000 eller mindre, men nu är bryggeriet på god väg upp mot 100000 liter.

– Vi kommer att hamna på 80000 liter i år. Vi växer hela tiden och Systembolaget beställer mycket mer än de gjort tidigare, säger han.

– Vi brukade skicka iväg tre lådor i veckan till Systembolagets depå, nu är det minst 15, det är en stor skillnad.

En annan skillnad är att Rob Bough på Hop Shed Brewery hyr in sig och brygger det mesta av sin öl hos Burgsvik.

– Det är bra och det har gjort att volymerna ökar. Och det är fler bryggerier som är på och frågar.

Inför sommaren hade Burgsvik byggt upp ett lager för att kunna ta det lite lugnare. Men i juli fick de ändå stå och brygga för fullt igen.

– Vi har slagit i taket totalt, säger Olof.

Och detta trots att bryggpuben stängd i somras. På grund av covid valde man att aldrig öppna den.

– Våra barn har skött den och de börjar bli stora och har andra saker för sig. Det är inte helt klart, men vi kanske låter någon annan ta driften. Vi är inte skapta för det själva…

– Vi hade öppet en dag i somras på Ölets dag, det räckte för ett helt år. Jag hänger gärna där, men vill inte jobba med restaurangbiten. Jag är imponerad av dem som orkar med det dag ut och dag in.

Burgsvik investerar i ett bryggverk som klarar upp till 1400 liter, dubbelt så mycket som det gamla, tankar köps in kontinuerligt och även andra inköp är på gång för att klara en högre produktionstakt.

– Vi söker bidrag från EU för att köpa en ny flasklina. Den vi har nu klarar bara 650 flaskor i timmen. Det är för jobbigt.

En övergång till burkar har diskuterats men Olof tror inte att det blir så.

– Det är väldigt många som går över på burk, så det kanske är smart att stanna på flaska. Vi har pratat om en kombimaskin, men just nu lutar det inte åt det.