Burgsvik satsade rejält redan från start

Olof Eklind är en av personerna bakom Burgsviks Bryggeri Foto: Privat.

De satsade hårt direkt och var med på Sveriges största ölfestival efter bara några veckor. Nu ska Burgsviks Bryggeri expandera och satsa på bryggeripub.

Bakom det gotländska bryggeriet står trion Olof Eklind, Christer Axelsson och Lennart Johansson. Burgsvik är en ort på södra Gotland, hittills mest känd för att tv-programmet ”Så Mycket Bättre” spelas in där.

Men nu har orten också ett bryggeri som jobbar offensivt. Verksamheten startades 1 september i fjol och redan efter några veckor hade man en egen monter på Stockholm Beer & Whisky Festival.

– Det var lika bra att testa direkt. Vi vill göra lättdrucken öl som passar för många, och är kanske inget för ölnördar, säger Olof Eklind.

Responsen på ölen blev bra och det gav inspiration till att gå vidare.

En del av satsningen var det också att säga upp sig från rektorsjobbet i Stockholm och sadla om till bryggare. Han veckopendlar mellan Stockholm och Gotland.

I dagsläget bryggs på två små bryggverk. Ett på 70 liter och ett på 150 liter. Men ett nytt bryggverk på 700 liter är på väg in.

Dessutom finns sex stycken 1000-literstankar och två till ska ställas upp. Då finns resurser att gasa på ganska hyggligt.

– Vårt kortsiktiga mål är att nå 50 000 liter, men på längre sikt hoppas vi på 200 000 liter. Det finns ett intresse för oss på ön och vi hoppas att det ska gå bra på Systembolaget. Vi släpper två öl där i mars och ytterligare två framåt sommaren.

Ambitionen är också att bygga en bryggeripub på södra Gotland. Arbetet är i full gång, men det saknas fortfarande tillstånd.

– Jag kan inte lova att vi är klara till sommaren, men vi jobbar för det, säger Eklind.