Glada miner när Olle och Henok bryggde öl

Bildspel

Bild 1 av 7

Det blev en hel del glada miner när Olle Andersson och Henok Fentie bryggde öl tillsammans.


 

De är två av Sveriges kanske hetaste ölprofiler. Under torsdagen bryggde Olle Andersson och Henok Fentie två stycken öl tillsammans i Göteborg.

Omnipollo har de senaste åren fått mycket uppmärksamhet och även lyckats bra internationellt. Nyligen utsågs man till ett av världens 50 bästa bryggerier. Stigberget har under det senaste året fått många fans och deras Gbg Beer Week rankas som en av världens bästa india pale ale.

Under torsdagen samarbetade de båda bryggerierna hos Stigberget i Göteborg. Det började med en dubbel-IPA och under eftermiddagen skulle det även bryggas en pilsner.

– Det känns jättekul. Vi känner inte varandra sedan tidigare, men när vi pratade ihop oss om recepten kändes det som om vi hade jobbat tillsammans i flera år, säger Henok Fentie.

Den dubbel-IPA som bryggdes innehåller sex olika kornsorter och runt en tredjedel är omältat. Dessutom har det blandats i både majs och havre, och en speciell jäst har flugits in från Kalifornien just till den här bryggningen.

– Vi brukar alltid använda samma jäst här så det ska bli mycket spännande, säger Olle Andersson.

Såväl Omnipollo som Stigberget har hyllats för sina humliga produkter. Fast när Omnipollo bryggde sin Fatamorgana första gången var det faktiskt lite av ett misstag.

– Vi bryggde den i USA och räknade inte riktigt med att den skulle bli som den blev. Vi bryggde hos Dog Brewing i Maryland och de hörde av sig och sade att ölen såg ut som ärtsoppa, berättar Henok Fentie.

Han fick dock chansen att prova den och blev nöjd. Premiären för ölen blev på baren Törst i New York och därefter har den blivit en mycket populär öl.

Ölen som bryggdes under torsdagen ska landa på 8,3 procent och kommer även den att bli en grumlig öl.

– Det blir lite som en imperial Gbg Beer Week, fast med majs, säger Olle Andersson.

För Stigberget är samarbetsbrygder något ganska ovanligt. För Omnipollo sker det desto oftare, men väldigt sällan i Sverige.

– Det känns extra kul, Sverige ligger oss alltid varmast om hjärtat. Det är jättekul att träffa Olle och Simon här.

Den andra ölen som ska bryggas är en pilsner med europeisk humle. Kanske en överraskning för många med tanke på de båda bryggeriernas vanliga profil.

– Olle är en mästare på pilsner och vi ska använda spännande maltsorter till den, säger Fentie.

Det blir cirka 1500 liter av dubbel-IPA:n och lite mer av pilsnern. Allt läggs på fat och kommer att finnas på ölbarer någon gång i mars.