Ölstället som ligger mitt i en ICA-butik

Hon tjatade om öl redan som sexåring på ett bröllop. Så när Linda Linnér fick chansen att göra något med baren på bottenvåningen på NK var valet enkelt.

Det var för fyra år sedan som Linnér fick ta över ansvaret för baren intill ICA Kvantum på varuhuset NK:s bottenplan i Stockholm. Samtidigt ville hennes chef hitta på något.

– Jag blev erbjuden en sommelierutbildning och förslaget var att vi skulle satsa på vin. Men jag har alltid gillat öl och ville satsa på det, säger hon om hur NK Ölbar kom till.

Ölintresset kom minst sagt tidigt, som sexåring bad hon högt och ljudligt om att få smaka öl mitt under ett bröllop. Det intresset har sedan aldrig släppt även om det kanske förändrats.

– Jag älskar öl och då var det naturligt att satsa på det.

Även baren ägs av ICA Kvantum och drivs med samma öppettider. Det ger ovanliga bartider för både personal och kunder. Inga sena kvällar gör till exempel att det väldigt sällan blir stökigt.

– Det är full fart här i bland, inte minst på fredagar. Men det är bara tre stycken på fyra år som vi har nekat att servera, berättar Linnér.

Runt 180 flaskor finns i sortimentet och sammanlagt finns det åtta kranar. Sex i baren och två till i en ostbar som också ligger i anslutning till butiken.

Priset på ölen bruklar uppfattas som positivt bland gästerna. Det finns flera förklaringar till det.

– Chefen vill ha det så, att det ska vara billigt. Hela butiken drivs i samma företag så vi behöver inte tjäna så mycket på ölen. Dessutom blir det inte så mycket ob-ersättning med våra öppettider.

Martin Jarsäter är en av personerna som jobbar i baren. Han säger att besökare är som barbesökare är som mest. Fast med några undantag.

– Det kommer många gäster som är kunniga och jag har lärt mig en hel del av dom. Men en och annan smiter nog hit också medan frugan handlar, säger han.

En ombyggnation av baren planeras och tanken är då att kanske få in fler kranar. Dessutom ska ölkylarna i så fall flyttas ut så att de finns i baren.

Satsningen på öl har visat sig vara rätt. Det kan Linda Linnér konstatera även om inte alla trodde det från början.

– Det var flera som var ganska skeptiska. Men det har blivit bättre än jag hade tänkt mig faktiskt.