Ölguruns ord bakom stoutbryggandet

Slottskällans Imperial Stout är Veckans öl i vår serie om olika öl historia. Foto: Montage.

Med självförtroendet boostat av självaste Michael Jackson tog man steget och bryggde ölet Svart med extra mycket av allt.  Så började resan för Slottskällans Imperial Stout.

 

Slottskällans Bryggeri blev tidigt kända för att sticka ut med sina öl. De var pionjärer när det gäller många ölstilar och det var oftast på Stockholm Beer & Whisky Festival som ölentusiaterna från runt om i landet stiftade bekantskap med nyheterna.

Det belgiska ölet Kloster var inte oviktigt när det gällde Slottskällans Imperial Stout.

– Ölgurun Michael Jackson kom till oss på festivalen i Stockholm och provade vår Kloster. Han tyckte att ölet var så bra att han var övertygad om att det var importerat från Belgien. Det gav oss självförtroende till att våga mer, minns Joans H Andersson, en av personerna bakom Slottskällans Bryggeri.

Grunden till denna tidiga imperial stout kommer från ölet Svart. Ölet är på 5,5 procent men när det bryggdes de första gångerna i Uppsala låg det på sju procent. Det var med andra ord ett bra grundrecept som sedan kunde skruvas upp till en imperial stout.

Med på den här tiden fanns Urban Nilsson och Hans Finell, som drev bryggeriet tillsammans med Andersson. Men även hembryggaren Jakob Carlström, som startade Belgoträffen i Uppsala, fanns med.

– Urban var den som bryggde och Jakob och Hans tog fram recept. Min roll var mer öldesigner av smaken/ölen som de fick översätta till recept, säger Andersson.

Det nya ölet provbryggdes ett antal gånger och mycket av receptet växte fram efter egna tankar och diskussioner. Men det fanns också en del amerikansk inspiration.

– Hasse jobbade inom flyget och vi fick hem en hel del rolig öl från USA. Med det i tankarna började vi att boosta Svart.

Ölet kom ut på marknaden 2003 och det blev succé. Hos några få vill säga. Imperial stout var inte något som många kände till för 17 år sedan.

– Folk var livrädda, det var de varje gång som vi släppte något nytt. Men det fanns ju en del som vågade att prova och som kunde hitta nya ölstilar tack vare oss, säger Andersson.

Ölet blev ett av två som tidiga stoutälskare ville prova på festivaler. Det andra var Nils Oscar Imperial Stout, som släpptes några år tidigare.

– Nils Oscars Julöl 1999 var en imperial stout och det var den som sedan blev Imperial Stout Jag minns också att jag tyckte det var trevligt att de var så olika. Nils Oscar karamellmaltig och generös medan Slottskällans var kraftigare rostad, säger Patrick Holmqvist som då jobbade på Nils Oscar.

De entusiaster som gillade ölet blev fler och det sålde ganska hyfsat på Systembolaget.

– Dels var det ju något nytt, många fick upp ögonen för ölstilen. Sedan är imperial stout en ganska enkel stil att ta till sig med kaffet och chokladen, och alkoholen ger den sötma. Hade det varit en suröl på den tiden hade folk skrikit rakt ut, säger Andersson.

Ölet har funnits på marknaden i princip hela tiden sedan premiären, och det har bryggts otaliga gånger. Men Jonas H Andersson vet vilken som var hans favoritbatch.

– Den sista provbatchen var riktigt bra även om den blev lite för stark. Men den första riktiga batchen vi gjorde var den bästa. Jag har kvar flaskor och provade en i somras. Det börjar bli lite madeira men den är riktigt god, säger Andersson.

För Slottskällans Bryggeri blev resan sedan inte spikrak. Företaget fick nya ägare, bland annat var Anders Slotte den som drev bryggeriet under en period, och för några år sedan gick flytten av produktionen till Västerås, när Petri Karhukorpi och Coppersmith tog över Slottskällans.

Karkukorpi ser denna stout som mycket viktig för varumärket.

– Det är ett öl som funnits jäkligt länge och som en av de första stoutsen i Sverige har det varit viktigt, säger han.

Receptet har förändrats några gånger sedan starten och nu bryggs det alltså i Västerås. men i samband med att Karhukorpi tog över Slottskällans kunde också en spännande lansering göras. Nämligen en lagrad variant på ölet från 2013.

– När vi tog över ingick det en massa öl och bland annat de flaskorna från 2013. Men etiketterna hade börjat att ramla av så vi tog fram nya. Det ölet finns fortfarande på Systembolaget.

Han förknippar varumärket Slottskällans med tunga och mörkare öl, även om det förändrats en del med åren. Men de ölen har varit viktiga för hur varumärket har lyfts.

– De var duktiga på den typen av öl redan från start och Svart rullar på i Systembolagets butiker.  Framför allt för ölnördarna har de tunga mörka ölen varit det som förknippas med Slottkällans.

En lång historia alltså, för ett spännande öl och en historia som fortsätter medan du läser detta. För Jonas H Andersson är ölet en påminnelse om en rolig tid i svenska ölhistoria.

– Det här ölen är mina barn, sedan har de blivit både bortadopterade och vuxna. Men visst är jag stolt över att ha varit med om att ta fram det ölet, säger han.

Alla artiklar i Ölets historia:

Ölet som tagit Dugges till 20 nya länder

President blev vågbrytare för Jämtlands

Lagerölet som blev Nynäshamns Ångbryggeris bästsäljare

Måsen gav rejält med luft under vingarna för Stigbergets

Nebuchadnezzar blev Omnipollos gamechanger

Fynd i frysen gav Brekeriet genombrott

Arbetarporter skräddarsyddes för en pub

Canned Wheat – Ölet som var hazy innan det blev en grej

Golden Ale blev Oppigårds guldkalv

God lager gav goda affärer för Nils Oscar

Med Mariestads vann Spendrups Sverige

Klassikern Carnegie Porter närmar sig 200-årsjubileum

Ölet som orsakade kaos på bolaget