”Janko” ska sprida kunskap i ny podd

Jan-Erik "Janko" Svensson har numera en ölpodd. Foto: Mikael Göransson.

Ölpoddarna blir fler i Sverige. Så givetvis ska även Sveriges ölnestor Jan-Erik Svensson ha en. Nyligen var det premiär.

Jan-Erik ”Janko” Svensson är en mycket respekterad person i Öl-Sverige, han har skrivit böcker om öl, föreläst om öl och sitter på en enorm kunskap om såväl öl som en hel del annat. Han var också tidigt en av de drivande inom Svenska Ölfrämjandet.

Nu har ”Jankopodden” haft premiär och där kan ännu fler ta del av hans kunskaper.

– Vi har spelat in några avsnitt och ska klippa ihop det andra snart. Jag har pekat ut runt 20 olika ämnen som jag vill prata om, säger Svensson till Beernews.

Han gör podden tillsammans med gode vännen Peter Axelsson.

– Han jobbar med media och vi har pratat om olika saker som vi vill göra, och jag var sugen på att testa att göra en podd om öl. Jag lyssnar knappt på poddar själv, men Peter är mer kunnig om format och annat, säger han.

Det första avsnittet, som finns ute nu, landade på 34 minuter och det är ungefär så långa som avsnitten ska bli.

– Vi har inte pratat så mycket om hur ofta vi ska spela in, vi ville få ut ett pilotavsnitt först. Men jag tänker mig att vi ska kunna ha nya avsnitt två gånger per månad.

Givetvis blir det fokus på öl, men inte bara det. Duon hoppas även på att baka in till exempel kulturhistoria, politik och sociala förhållanden.

– Podden ska utgå från våra intressen, säger Svenson.

Tanken är att Peter Axelsson ska vara den som har ett lyssnarperspektiv och blir den som ska få ”Janko” att bjuda på så mycket som möjligt av sin kunskap.

Det är väl inte helt omöjligt att tänka sig att det blir prat om sydtysk lageröl eller brittisk bitter framöver. Där har du nämligen två av ”Jankos” absoluta favoriter bland ölstilar.

– Jag tror att de här kan bli bra. Det blir på ett lite annat sätt, podden är ett friare format och det blir lite lösare samtal jämfört med när jag föreläser.