Dryckesföretag tar strid för sänkt skatt

Amerikanska branschorganisationer tar strid för en fortsatt lägre skatt på alkohol. Foto: Pixabay.

Om bara ett par veckor höjs alkoholskatten i USA. Det har fått en rad dryckesproducenter att göra en sista påstöt för att få behålla den lägre skattesatsen.

 

Det är producentorganisationer för såväl öl som andra alkoholhaltiga drycker som tillsammans skrivit ett brev till landets kongressledamöter, för att försöka rädda ett stort antal företag i ett utsatt läge.

Under två år har skatten på alkohol varit lägre för de mindre producenterna och bryggerier i USA har vittnat om att pengarna gått till säkrare arbetsmiljö, bättre utrustning och fler anställda.

Men vid nyår går försöksperioden med lägre skatt ut och någon förlängning har ännu inte presenteras. De nationella föreningarna för såväl öl, cider som mjöd står bakom brevet.

– Bara veckor bort från en nationellt höjd skatt är det många producenter som är oroliga för att deras verksamheter inte ska klara av ännu en börda i dessa tider. Det här är en skatt som har en direkt påverkan på vår industri, skriver man bland annat i brevet.

Tillsammans skapar dryckesbranschen runt 5,4 miljoner jobb och genererar en ekonomisk aktivitet på hela 562 miljarder dollar årligen.

Nu sprider sig oron för att en utebliven förlängning av den sänkta skatten ska bli ett dråpslag för de många företag som redan hålls tillbaka av restriktioner och färre konsumenter på besök.