God lager gav goda affärer för Nils Oscar

Ölets Historia

Patrick Holmqvist beskriver God Lager som balanserad och frisk med lika stort intryck av malt som humle och en elegant arom.

1998 fanns inte många av dagens storheter på bryggeriscenen, men Nils Oscar fanns och från dem kom nåt som skulle förändra Sverige och svenskarnas ölvanor: God Lager.

1998 var också samma år som Nils Oscar bytte namn från Kungsholmens Kvartersbryggeri. Karl-David Sundberg hade köpt ut de övriga delägarna och nu skulle man göra en ny lager. Sedan tidigare fanns banbrytande, USA-influerade och humleglada Lundgrens Lager och nu ville man göra ett öl som gick åt andra hållet. Så man slog ihop ett tio tolv kloka huvuden och spånade fram nåt nytt.

– Tanken var att det skulle vara en maltigare öl i kontrast mot Lundgrens Lager baserad på vår egen wienermalt. Vi ville inte ha två likadana öl i portföljen, berättar Patrick Holmqvist, som då var bryggare på Nils Oscar.

I dag har Patrick lämnat företaget för att i stället jobba på Nyköping Brewing, men han minns fortfarande den tiden.

– Dagens variant är torrare än den var från början. Vårt bryggverk var gasolledat och ölet blev karamelliserat, säger Patrick Holmqvist.

När God Lager dök upp på Systembolagets hyllor öppnade den mångas ögon för hantverksöl eller som Peter Eronson och Fredrik Berggren skriver i sin julkalender: ”Få andra öl (om ens något) har varit lika centrala när det gäller att fungera som en brygga till hantverksöl – dvs när konsumenter skulle ta steget från standardlagern för att prova något nytt, men som inte tog det direkta steget över till ales.”

– Försäljningen för God Lager gick stadigt uppåt. Ganska länge sålde Lundgrens Lager och den lika mycket, men sen ökade God Lager på Lundgrens bekostnad för att sedan helt ersätta den, säger Patrick Holmqvist.

– Och sen dess har den inte gått ner, utan har varit stabil även om den har fått mer konkurrens nu.

God Lager kom att få avgörande betydelse för bryggeriet. Under några år var det det mesta sålda hantverksölet på Systembolaget och den har belönats med ett guld och en drös brons och silver på Stockholm Beer & Whisky.

– Jag skulle säga att den har varit jätteviktig för oss. Den har sålt så bra och när vi har tjänat pengar på den har det gett oss möjlighet att göra andra och dyrare produkter, säger Anna Källberg på Nils Oscar.

Genom åren har receptet justerats en del. Från början humlades den med Tettnang och Hersbrucker men efter ett par år byttes Hersbrucker ut mot Spalt Select och så ser det ut i dag med. Malten är pilsner- och wienermalt. Den sistnämnda var från början från Tärnö Mälteri, som på den tiden ingick i företaget, men detta är nedlagt nu.

– Den har förädlats genom åren och blivit lite elegantare och friskare, i övrigt handlar det mest om att processen har förändrats. När vi bytte bryggverk 2013 fick vi byta till en något mörkare karamellmalt, säger Patrick.

Utseendemässigt har den bara haft en större omarbetning.

– Den första etiketten från 1998 var så osynlig att man fick göra om den för att sälja öl. Den nya inte lika snygg, men betydligt effektivare, säger Patrick.

Patrick dricker av naturliga skäl inte God Lager lika ofta längre. Men det finns det många andra som gör. Förre vd:n på Nils Oscar, Mattias Davidsson, misstänker att vårt statsöverhuvud Carl XVI Gustaf är svag för God Lager:

– När kungen besöker olika ställen eller håller evenemang på olika ställen så fick vi på Nils Oscar ofta höra att han frågade efter Nils Oscar-öl. Jag tror det blev oftast God Lager då det är Nils Oscars mest sålda produkt, men jag kan inte säga att han bara frågade efter God Lager. Tror mera att han frågade efter Nils Oscar och det blev då oftast God Lager, men för många så säger man bara Nils Oscar och menar God Lager.

Så någon risk för att God Lager skulle försvinna finns det nog inte. Med nytt ägarskap och ledning är det fortfarande stort fokus på det ölet.

– Det finns en extrem kraft att driva vidare på samma sätt. Vi är superstolta över den produkten och kommer att fortsätta att förfina den till den bästa goda lagern, säger Anna Källberg.

 

Typ: Dortmunder

Alkoholhalt: 5,3 procent

Untappd: 3,28

Ratebeer: 3,12

 

Alla artiklar i Ölets historia:

Ölet som tagit Dugges till 20 nya länder

President blev vågbrytare för Jämtlands

Lagerölet som blev Nynäshamns Ångbryggeris bästsäljare

Måsen gav rejält med luft under vingarna för Stigbergets

Nebuchadnezzar blev Omnipollos gamechanger

Fynd i frysen gav Brekeriet genombrott

Arbetarporter skräddarsyddes för en pub

Canned Wheat – Ölet som var hazy innan det blev en grej

Golden Ale blev Oppigårds guldkalv

God lager gav goda affärer för Nils Oscar