Ny ölutmaning för Patrick efter 22 år

Patrick Holmqvist byter jobb efter 22,5 år på Nils Oscar. Foto: Ronny Karlsson.

Drygt 22 år på samma bryggeri. Men nu är det dags för Patrick Holmqvist att byta jobb. Häromdagen gjorde han sin sista dag på Nils Oscar.

22,5 år är en evighet när det gäller svenskt öl. Utöver de största bryggerierna i landet är det bara några få som funnits med så länge. Därför är det extra imponerande med den långa arbetstiden som Patrick Holmqvist haft på Nils Oscar i Nyköping.

– Jag kände att det var dags för något nytt och jag blir ju inte yngre så jag ville passa på säger han.

Ny arbetsplats blir Nyköping Brewing, som ska öppna en bryggeripub i samma stad som Holmqvist redan jobbat i under en längre period.

– Jag hade redan tidigt tankar på att jobba med en bryggeripub men det har tagit tid. Nu får jag chansen att vara med och bygga upp något nytt och det känns spännande, menar Holmqvist.

På sitt nya jobb blir han kollega med sin förre chef Jonas Kandefelt. Han var vd för Nils Oscar under ett antal år, och nu hamnar de under samma tak igen.

– Det ska bli kul. Vi har haft våra duster genom åren men det har alltid gått att klara ut.

Planen är att börja brygga öl i det nya bryggeriet före jul. Innan det kommer Nyköping Brewing att vara med på bland annat Great Swedish Beer Festival och All In Beer Fest, men då blir det med öl som bryggts hos Wermlands brygghus.

– Vi brygger en del där tills vi är klara. Men både jag och Jonas är på plats hos Hans Skan, så det handlar inte om postorderbryggning, säger Holmqvist.

I torsdags blev det avslutningsfika och en del presenter från den gamla arbetsplatsen. Ett speciellt ögonblick förstås efter alla åren inom företaget.

– Det var lite vemodigt, men mest av allt var människor glada. Vi ska ha en fest lite längre fram och då blir det säkert lite mer sentimentalt när vi dessutom druckit lite öl, säger Holmqvist.

Han började sin anställning på företaget 1997 och tillbringade sitt första år på Ternö Bryggeri, som ägdes av samma företag. Bryggeriet hette då Kungsholmens Kvartersbryggeri men det blev senare Nils Oscar.

Genom åren har det blivit en massa olika recept som skapats, både för Nils Oscar och som hembryggare. Ett av hembryggarrecepten kommer faktiskt tillbaka när Nyköping Brewing är i gång. Palles Pils har ett recept från 1993, då Holmqvist tävlade med ölet i hembryggar-SM, och det ölet ska bryggas igen.

– Vi kommer att brygga fler olika öl än vi gjort på Nils Oscar, men kommer också att ha några flaggskeppsöl och vi är några som brinner för lageröl.

Det kan bli aktuellt med andra gamla recept och det ska mixas med nya india pale ales och annan modern öl. Allt för att ha ett tilltalande utbud i bryggeripuben.

– Jag ser framemot allt det här nya, och jag känner att mitt uppdrag på Nils Oscar är slutfört.