Dispens för ekologisk humle kritiseras

Svenska Ölfrämjandets ordförande Thomas Lindohf är kritisk mot de många dispenserna för ekologisk öl. Foto: Ronny Karlsson /Montage.

Försäljningen av ekologisk öl har ökat med 600 procent på sex år. Men få öl innehåller trots det ekologisk humle. Nu kritiseras de många dispenserna från Livsmedelsverket.

Det är tidningen ATL som skrivit om de många ekologiska öl som innehåller konventionell humle, som enligt tidningen tillhör de mest besprutade grödorna.

76 olika dispenser har getts de senaste åren.

– Det finns ingen annan ingrediens som vi har gett så många dispenser för som humle, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket, till ATL.

Reglerna säger att 95 procent av innehållet ska vara ekologiskt för att kunna klassas på det viset. Då behöver inte humlen vara ekologiskt, då den utger en väldigt liten del av ingredienserna i öl.

Svenska Ölfrämjandets ordförande Thomas Lindohf ser problem med de många dispenserna och menar att kunderna blir lurade. Han tror att priset på ekologiskt humle, som ofta är dubbelt så högt som på annan humle, ligger bakom att man inte väljer att använda den. Dispenserna ger heller ingen anledning till att välja ekologisk humle.

– När Livsmedelsverket ger dispens för detta betyder det att producenter som faktiskt använder sig av ekologisk humle inte uppmärksammas för det, eftersom deras produkter drunknar i mängden av alla som använder sig av konventionellt odlad humle, men ändå får kalla sig ekologiska, säger Lindohf.

Läs hela artikeln här.