Bryggaren som fixar sin egen ölfestival

Ungraren Tibor Rebak hamnade i Sverige tack vare bryggningen. Samtidigt planerar han för en ölvecka och festival i sin gamla hemstad.

Tibor Rebak har hunnit med att jobba på en hel del olika bryggerier trots att han bara är 28 år. Efter att ha studerat fysik hemma i Budapest valde han istället att sadla om och gå en bryggarutbildning.
Efter en kortare tid på Zips Brewhouse flyttade han till Sverige för första gången för att jobba på Höganäs Bryggeri. Där fick han också bra kontakt med andra bryggare som Marcus Hjalmarsson på Brewski, Thomas Fransson på Malmö Brewing och Michael Nathhorst på Hyllie Bryggeri.
Men efter en tid i Skåne vände han hem till Ungern igen för att fortsätta sina studier. Under den tiden bryggde han också en del öl under egna varumärket Black Horn.
2015 fick han sedan kontakt med Brewdog via en ungersk vän. Han mailade sitt cv och efter en tids väntan fick han en anställning.
-Det var väldigt många unga människor som jobbade där, och de kom från många olika länder. Jag hade ett bra jobb och stannade ett år, men jag gillade inte riktigt Skottland, säger han.
Efter en tid hos Signature Brew i London bestämde han sig för att ta en paus från bryggandet och reste runt en del i Europa. Men när det dök upp ett jobb på Poppels i Jonsered sökte han och nu har han varit ett par veckor där.

– Det här ska bli roligt och jag ser fram emot att lära mig nya saker här. Dessutom är Göteborg en väldigt bra start med bra öl och en bra musikscen, säger Rezak.

Men trots att han bott på många platser redan, är Budapest fortfarande en viktig stad för honom. Så viktig att han i maj ska arrangera en festival och skapa en ölvecka i den ungerska huvudstadem.
– Vi har pratat med en del pubar i Budapest och de är intresserade. Tanken är att festivalen sedan blir huvudeventet den här veckan.
Festivalen ska genomföras för första gången och målet är att samla 40 bryggerier. Tio ungerska ska mixas med 30 internationella bryggerier. Från Sverige är Malmö Brewing, Brewski, Mikrofonbryggeriet och Poppels klara. Från andra länder kommer till exempel Jester King, Lervig och To Öl.
– Vi jobbar tillsammans med en del lokala bryggare. Vi hoppas på 1000 besökare varje dag på festivalen som är inspirerad av Brewskival och MBCC, säger Rebak.
Dessutom ser han ett annat värde utöver att det handlar om öl.

– Jag vill visa ölmänniskorna de bästa sakerna med Budapest, säger han.

Här är mer om festivalen.