Vi säger grattis på 120-årsdagen!

Vi säger skål till Jean van Roy och hans Cantillon som fyller 120 år i dag. Foto: Ronny Karlsson.

Det blir ett begränsat firande när Bryssel stängt ner alla ölställen. Men i dag fyller faktiskt Cantillon 120 år.

 

Det belgiska bryggeriet som har fokus på spontanjästa öl startades alltså 10 oktober 1900 på Rue Gheude i Bryssel. Bryggeriet grundades av Paul Cantillon och hans hustru Marie Troch och bryggeriet är fortfarande kvar på samma gata.

På 120 år hinner en hel värld att förändras ett antal gånger, men för Cantillon är väldigt mycket sig likt. Givetvis har en del utrustning moderniserats men processen för att ta fram de hyllade ölen ser ungefär likadan ut i dag.

Det som skiljer sig är däremot intresset för lambic.

– Från 60-talet och fram till 90-talet var det tufft för oss och många andra. Det var 30 tuffa år men några få fantaster lyckades få sina bryggerier att överleva, berättade Jean van Roy i en intervju med Beernews 2018.

Han är den fjärde generationen som driver bryggeriet och van Roy berättade i vår intervju om att det finns stunder då han tvivlade på att bryggeriet skulle överleva.

– Det är svårt att förstå i dag hur tufft det var. Det är så stor skillnad. Jag ska inte säga att det är som en dröm i dag, men det är galet. Men jag är glad över att jag fick vara med om de tuffa åren. Under 20 år när jag var ung var vi verkligen på botten, säger han.

Men under 90-talet började intresset att öka, Jean van Roy är mycket tacksam för det arbete som gjordes på Akkurat i Stockholm, där man började att servera lambic och det började att skapas ett intresse som i dag är på en helt annan nivå.

Så mycket firande blir det inte på jubileumsdagen. Nyligen meddelande Bryssel att man stänger alla ölställen i minst en månad på grund av coronaviruset.

Men vi är nog ganska många som tänker öppna en Cantillon-flaska i dag och skåla för 120-årsjubileet. Vi säger skål och grattis till Jean van Roy och alla de andra på Cantillon.