Omnipollo gör akvavit med O.P. Anderson

Henok Fentie på Omnipollo har samarbetat med Jonas Odland på Altia för att ta fram Aquavit Omnipollo Stout Limited Edition. Foto: Pressbild

Omnipollo fortsätter sitt samarbete med O.P. Anderson och nu lanserar man en stoutakvavit tillsammans.

Förra gången som Omnipollo och och Altia, som äger O.P. Anderson, samarbetade resulterade det i Omnipollo Anderson alkoholfri snapsöl, vilket alltså var en alkoholfri öl tänkt att blandas med O.P. Den här gången är det en spritprodukt.

Aquavit Omnipollo Stout Limited Edition har fått en dos med stoutsmak från Omnipollo. Det är kryddmästaren Jonas Odland på Altia som tillsammans med Henok Fentie och de andra på Omnipollo som tagit fram den nya drycken.

Att det handlar om en produkt som Omnipollo är inblandad i är det ingen tvekan om när man ser flaskan.

– Vi ville ta oss an det ikoniska O.P. Anderson-uttrycket genom att titta på det genom en Omnipollo-lins. Genom att omtolka varje element som den klassiska O.P. Anderson-etiketten är uppbyggd av, har vi velat skapa något som ligger nära originalet men som på samma gång befinner sig i en helt annan dimension, säger Karl Grandin på Omnipollo.

Drycken beskrivs som en akvavit med avrundad kryddighet och rostade maltoner med inslag av choklad och torkad frukt.

– I O.P. Anderson Aquavit Omnipollo Stout Limited Edition har vi tagit vara på den aromatiska karaktären i den fylliga ölen genom destillering på pot-stills. Vi blandade sedan öl-destillatet med vår O.P. Anderson Original Aquavit som under flera års tid legat på amerikanska Bourbonfat. Detta gör de traditionella akvavitkryddorna, kummin, anis och fänkål, mildare och samtidigt extraheras de aromatiska essenserna från den whisky-infuserade eken, säger Jonas Odland.

– Resultatet är fantastiskt och bättre än något vi någonsin kunnat drömma om, fortsätter han.

O.P. Anderson Aquavit Omnipollo Stout Limited Edition säljs som namnet antyder i en begränsad mängd. 2400 flaskor släpptes i slutet av september.