Omnipollo gör alkoholfri snapsöl

Karl Grandin och Henok Fentie på Omnipollo med spriten som ska förhöja deras nya öl: Omnipollo Anderson alkoholfri snapsöl. Foto: Pressbild

Omnipollo är känt för att inte ta konventionella vägar när de gör öl och bryggeriets senaste skapelse följer mönstret: En alkoholfri öl gjord för att blandas med ett känt spritmärke.

Snaps och öl tillhör midsommaraftons inventarier för många. Snaps i öl har säkert förekommit också senare på kvällen, men nu har Omnipollo tagit fram ett nytt alkoholfritt öl som faktiskt är designat för att blandas med sprit – O.P. Andersson Aquavit. Och Omnipollos Henok Fentie berättar att det var O.P. Anderssons ägare Altia som kontaktade dem.

– Vi får ganska många förfrågningar, men de som sticker ut är där vi står för innovation och de andra för tradition. Den skärningspunkten är intressant och O.P. Andersson är en sån partner. De ville göra ett samarbete och vi nappade direkt.

– Det är drömmigt att Omnipollo som är elva år får jobba med så starka traditionsbundna varumärken. Det bidrar till den popkulturella diskursen och kan föra fram hantverksölen i nya sammanhang. Hantverksöl sätts framför en bredare grupp konsumenter. Det var samma sak i vårt samarbete med Ikea. Det är en kul tanke att någon kommer ut med en Billy-hylla och en sexpack Omnipollo – de kanske provar nåt annat sen.

Tanken är att man ska toppa Anderson alkoholfri snapsöl med en snapsflaska O.P. Andersson. Foto: Pressbild

Resultatet av samarbetet är alltså Omnipollo Anderson alkoholfri snapsöl. En humlebomb.

– Mycket har kretsat kring hur man gör öl som kompletterar smakerna i en O.P. så att det smakar bra. Vi gjorde en IPA – eller vad man nu ska kalla det när det är så låg alkoholhalt. En kraftigt humlad öl utan för mycket beska som fungerar förvånansvärt bra ihop med kryddningen i O.P., säger Henok.

– Jag kan tänka mig att det känns skevt med sprit i öl och det kanske det skulle vara om man hällde O.P. i en lager, men här förhöjer det.

Ölet kan förstås drickas även utan snaps och Henok är supernöjd med det.

– Vi har bryggt mycket alkoholfritt och det är en svår stil. Det är inte angenämt om det är vörtigt och outjäst så det är mycket jobb med sötman, men det här fungerar. Den har en lätt syra som balanserar sötman och tillräckligt mycket beska från torrhumlingen. Givet vad vi lärt oss passar det här in i allt vi gjort de senaste åren.

På frågan om ölet kan passa med fler spritsorter passar Henok, vilket kanske är naturligt med tanke på samarbetet. Men tanken har väckt idéer redan innan.

– Det har satt igång fantasin. Det är ju inte osannolikt att det skulle vara gott med en shot bourbon i en stout. Utan att berätta mer om vårt nästa samarbete så finns det helt klart en utveckling av det här temat fast i en annan form.

Omnipollo Anderson alkoholfri snapsöl säljs i dagligvaruhandeln och på utvalda restauranger, men inte på Systembolaget eftersom det är en begränsad produktion.