Electric Nurse kör ekologiskt hela vägen

Peter Robertsson har bryggt öl med enbart ekologiska produkter, men det blev en ganska dyr öl. Foto: Ronny Karlsson.

Att brygga ekologiskt är bra för miljön. Men också dyrt. Trots priset har Peter Robertsson gjort en öl där allt är ekologiskt.

Ekologisk malt, ekologisk humle och ekologisk jäst. Det är grunderna i nästa batch av Easy Peasy Hop Squeezy från Electric Nurse.

– Vi ville ta det hela vägen. Det är ett första försök som vi gör för att se hur det blir, säger Robertsson.

Ölet är en american pale ale och det första smakprovet från tank var lovande. Att använda ekologiska råvaror hela vägen är än så länge ganska ovanligt. Dels för att det är svårt att få tag på, dels därför att det skiljer mycket i pris.

– Det är dubbelt så dyrt med den malten och på humlen skiljer det 50 procent i pris. När det gäller ekologisk jäst har jag bara hittat ett ställe som erbjuder det, säger Robertsson.

För att klara de svenska /EU-kraven behöver 95 procent av ingredienserna vara ekologiska men du behöver söka undantag för resterande fem procent, oftast blir det för humlen.

– Någon gång i framtiden hoppas jag ju att allt ska vara ekologiskt. Sedan kan man ju fundera på vad som är bäst, lokalproducerat eller ekologiskt.

Även när det gäller ekologisk malt är produktionen ganska liten och det har framkommit synpunkter på en ojämn kvalitet jämfört med annan malt. Samtidigt är trycket från konsumenter allt större när det gäller sådana produkter.

Easy Peasy Hop Squeezy kommer bara att finnas på fat och kommer ut på marknaden inom kort.