Även öl med disktrasa i vörten blir god

Fredrik Lundström, hembryggare. Foto: Privatbild

Fredrik Lundström är vår hembryggare denna vecka och skulle gärna sälja öl på en hembryggartapp på krogen. 

Namn: Fredrik Lundström/Devilstail Brewing

Ort: Eskilstuna

Ålder: 40

Hembryggare sedan: 2019

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Ölintresset hade funnits länge, med mycket smakande och testande av olika öl samt besök på ölmässor. Sen fick jag prova brygga på en bekants bryggeri av en slump och fick se en ny del av ölvärlden. Julen därpå fick jag ett kit från Lilla Köksbryggeriet av min flickvän och sen var jag fast.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? 

– Mitt bryggande är inte så konsekvent. Ibland har jag mer tid och kan göra några batcher på en månad. Och ibland tar det nån månad eller längre mellan varje bryggning. Just nu studerar jag och då har jag kunnat klämma in lite spontanbryggningar med kort varsel. Många nya receptidéer finns redan och bara väntar på att få göras.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Jag brygger enligt BIAB-metoden, och där kan jag nog tycka att det svåraste är att träffa och hålla en jämn mäsktemperatur. Det tar en stund att lära sig sin utrustning och spis. Sen bytte jag upp mig nyss till större gryta och induktionshäll så nu får man ”börja om”.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Jag gjorde en spontanjäst suröl med hallon och björnbär som jag blev nöjd med och som fått bra mottagande. Jag är min egna värsta kritiker och känner mig aldrig helt nöjd. Men den blev god. Gillar att labba med spontanjästa suröl och att hitta goda smakkombos. Min sambos favorit är en med gurka och mynta. Passar perfekt till tacos.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Oj… Jag skulle gärna lyckas med en DIPA i klass med Tree House Jjjuliusss. Eller en valfri Cantillon kanske.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Inga såna planer är möjliga i dagsläget. Just nu skulle jag vara nöjd med att få sälja lite till pub. Skulle vara häftigt om möjligheten fanns att pubar hade en lokal hembryggdskran eller flaskförsäljning då och då med snurrande sortiment. Det finns många duktiga hembryggare samt ett intresse av att testa lokala produkter som borde utnyttjas mer. Vet inte exakt hur det skulle gå till men kanske går att lösa med hjälp av lokala bryggerier eller liknande som mellanhänder.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Ligg alltid ett steg före under din bryggdag. Ordning och reda. Hygien är a och o. ”Glöm bort” jäshinken och spring inte och lyft på locket och kolla. Låt den ha sin tid och gör bara saker som måste göras enligt receptet. Se till att ha stabilt värde innan du flaskar ifall du primar med socker. Lär av dina misstag. För anteckningar. Läs på mycket och skaffa kunskap.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Jag har inte gjort några dundervurpor än peppar peppar. Men en gång tappade jag en disktrasa i vörten under kylning..Den blev trots det god och utan nåt som helst problem.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust. Svag för DIPA.

Kastrull eller bryggverk: Troligtvis bryggverk.

Flaska eller fat: Flaska (just nu)

Pub eller hemma: Hemma med sambon

Session eller imperial: Imperial

Surt eller beskt: Surt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot.