Olle och Olof – nu ska de brygga ihop

De har känt varandra sedan femårsåldern. Nu ska Olle Andersson och Olof Andersson satsa fullt ut på eget bryggeri för O/O Brewing. Därmed lämnar också Olle Andersson Stigbergets Bryggeri.

Satsningen kommer att ske i lokaler på Hisingen, ganska nära Tingstadstunneln. Ambitionen är att ha bryggverket på plats i september och att släppa de första ölen i oktober, säger Olof Andersson.
De betonar båda att de kommer att ha en fortsatt bra kontakt med Stigberget, och att planerna på att ha ett eget bryggeri ända sedan starten 2011.
– Vi startade med att hyra in oss hos Stigbergets Bryggeri då det var det var viktigt att få möjligheten att brygga vår öl och inte bara skicka iväg recept. Sedan ledde det till att Olle blev anställd av Stigberget, säger Olof Andersson.

Det nya bryggverket blir på 2000 liter och på sikt är det realistiskt att brygga uppemot 500 000 liter öl varje år när verksamheten är fullt utbyggd.

– Men första året siktar vi på 100 000 till 150 000 liter, säger Olle Andersson.

Han har alltså de senaste åren varit anställd på Stigbergets Bryggeri och också jobbat vid sidan av det med O/O. I fjol gav det cirka 35 000 liter öl. Men nu är det alltså dags för de båda kompisarna att satsa.

– Det ska bli roligt men blir också tråkigt att lämna Stigberget. Samtidigt har det här med eget bryggeri alltid varit mitt mål, säger Olle Andersson.

Det nya bryggeriet ger förstås möjlighet att brygga både mer öl och fler öl för O/O Brewing

– Nu kan vi bredda oss en del. Men konceptet på våra öl kommer nog att vara ungefär det samma, säger Olof Andersson.

De lärde känna varandra redan i femårsåldern då de började att spela fotboll i samma lag. I samband med en resa till en cup några år senare blev de riktigt goda vänner och så har det fortsatt. Olof Andersson bor i dag i Köpenhamn där han jobbar på en marknadsföringsbyrå. Han kommer i fortsättningen att satsa fullt ut på bryggeriet, men dela sin tid mellan Göteborg och Köpenhamn.

Förutom ett nytt bryggeri och nya tankar i en ny lokal ska det också investeras i en ny buteljeringsmaskin. Målet är att bli kvar i lokalen under en längre period.

– Vi har dimensionerat bryggeriet så att vi kan växa ordentligt i framtiden om det behövs, säger Olle Andersson.

Olle Andersson blir kvar på Stigberget till september. Under sommaren kan han därmed göra en överlämning till de nya bryggarna Lucas Monryd och Andreas Görts från All In Brewing.

– Det blir jättebra och jag är jätteglad att det blev de två som börjar där. Jag har full respekt för vad de kan och Simon Karlsson är också en mycket duktig bryggare.

Nysatsningen för O/O Brewing blir förstås en utmaning för de båda vännerna.

– Det kommer att bli vårt tuffaste år hittills. Men vi vill verkligen göra det här, säger de båda.

Läs också:

Stigberget satsar och anställer