Rekordintresse för hembryggarträffen

Andreas Häggström, Staffan Ålander, Tomas Pettersson, Niklas Johansson och Dan Ölund i Föreningen Norrlands Hembyggarträff. Foto: Privatbild

På lördag blir det mycket belgiskt i Umeå, men har du inte biljett redan till Norrlands Hembryggarträff är det kört. Alla biljetter sålde slut på nolltid.

Det är ett ambitiöst program som Norrlands Hembryggarträff lägger upp till helgen. Det handlar inte bara om en traditionell hembryggartävling.

– Hela träffen är en workshop och i år växlar vi upp folkbildningen och har bjudit upp Tobias Janius för att hålla en föreläsning om jäst och hembryggning, säger Staffan Ålander i föreningen med samma namn som träffen.

Att träffen är populär råder inte stor tvekan om. Biljetterna tog slut på mindre än ett dygn, låt vara att det säljs ganska få.

– Vi väljer att begränsa antalet till 80 besökare för att det ska bli drägligt för utställarna och vi inte tappar fokus på lärandet.

– Målet är att få dem som kommer hit intresserade av hantverksöl och hembryggning. Och då måste utställarna ha tid att prata och inte bara löpande band-servera.

Antalet utställare slår i år rekord och de flesta av dem deltar i temadelen med belgisk öl.

– Det blir en hel del, suröl, saision och mycket annat i den belgiska stilen – det är ju ett ganska brett tema. Nästan alla ställer upp i både den och den öppna klassen.

Fast Staffan själv är inte med i tävlingen. Han föredrar att vara funktionär.

– Jag är Sveriges största ölposer, jag har jobbat på bryggeri, bryggt hemma två gånger, jobbat på en bar och på Systembolaget. Men jag är inte med, jag håller i trådarna som en Ölsveriges mellanstadielärare.

Vinster i tävlingen kommer från Bryggverket, Beer Studio, Humlegården och Canman. Men någon bryggning professionellt blir det inte.

– Det är en bra idé, som vi får ta med oss till nästa gång.