Hembryggarträffen i Umeå redan slutsåld

Andreas Häggström, Staffan Ålander, Tomas Pettersson, Niklas Johansson och Dan Ölund i Föreningen Norrlands Hembyggarträff. Foto: Privatbild

I april blir det hembryggarträff i Umeå igen. Staffan Ålander tror att det är elfte gången, men han har slutat räkna, säger han.

Staffan Ålander betonar vikten av det pedagogiska momentet i Föreningen Norrlands Hembyggarträff. Och det kanske inte är så konstigt, Folkuniversitetet är både medarrangör och hans arbetsgivare.

– Vi jobbar medvetet för att få till en träffpunkt där hembryggare får utbyta idéer och prova varandras drycker, säger han.

– Sen tar vi in icke hembryggare för att de ska förstå hembryggning och visa upp vår hobby.

Årets upplaga som äger rum den 2 april i Umeå är redan slutsåld. Mycket på grund av att arrangörerna vill vara försiktiga.

– Som mest har vi haft 140 personer. Den här gången blir det 75 och det är redan slutsålt. Jag har en väntelista på 20 personer. Vi har fortfarande ett virus i samhället och beslutet fattades bara nån dag efter att restriktionerna drogs tillbaka.

Men det handlar även om att med många besökare så blir det inte lika roligt för hembryggarna.

– Med 140 besökare var det extremt stressigt och det begränsar lärandemomentet. Det blir mer som SM med en strid ström som gör att man inte hinner tänka.

– Nu blir rimligare och hembryggarna hinner prata och lära av varandra.

Även om syftet främst är socialt och pedagogiskt är det även en tävling.

– Temat för i år är italopils. Det är en rolig utmaning för bryggarna, det är en lageröl, men en stil där man kan använda lite högre jästemperatur än för en normal lager för att få med lite smaker från jäsningen.

Dessutom finns en öppen klass utan stilbegränsningar att tävla i.