Nu finns svaret: Så många bubblor finns i öl

Du slipper räkna bubblorna, nån annan har gjort jobbet åt dig. Foto: Pixabay

Har du någonsin funderat på hur många bubblor det finns i ett ölglas? Nu finns svaret.

Kanske har du frågat dig om hur många bubblor som bildas när du häller upp ett glas öl. Kanske inte … men i vilket fall, nu har någon gjort sig besväret att faktiskt räkna dem.

Det är American Chemical Society som tagit fakta om detta och kommit fram till att det bildas mellan 200 000 och 2 000 000 bubblor i glaset när du försiktigt häller upp en halv pint.

Metoden som använts är förstås mer avancerad än att räkna bubbla för bubbla. I stället mätte man mängden koldioxid som finns i en kommersiell lager precis efter upphällning.

Därefter använde man det värdet och beräknade att kolsyra löst i öl spontant skulle samlas strömmar av bubblor där det fanns sprickor och håligheter som var större än 1,4 mikrometer, vid en serveringstemperatur på 5,5 grader.

När man använde höghastighetskameror upptäckte man också att bubblorna växte i volym på sin väg uppåt i glaset och fångade då upp ytterligare ytterligare gas.

Till slut när ölen var helt tömd på kolsyra räknar alltså forskarna med att mellan 200 000 och 2 000 000 bubblor hunnit bildas.

Man märkte också en skillnad när man jämförde öl med champagne, större sprickor och håligheter orsakade fler bubblor i öl än i det bubblande vinet.

Läs mer på newfoodmagazine.com.