Värmdö bryggde öl med grannars humle

BIldspel

Bild 1 av 3

En hel del närboende var intresserade av att ta med sin humle och brygga öl med Ludvig Brydolf.


 

Humle från Tyskland, USA eller Nya Zeeland? Inte alls, Värmdö Bryggeri valde att engagera grannarna i stället till sitt nya öl.

Beernews berättade i våras om projektet där boende nära Värmdös bryggeripub vid Sickla Strand erbjöds att odla humle på balkongen eller i sin trädgård. Tanken var då att samla deltagarna och brygga ett öl med den humle som odlats fram i grannskapet.

Cirka 30 hushåll hakade på och nyligen bryggdes det öl på humle odlad i Sickla.

– Vi är nöjda med att så många ville vara med. Jag gillar det närodlade och det brukar vara ganska soligt i Sickla. Vi har nytta av att vara nära skärgården, säger Ludvig Brydolf på Värmdö Bryggeri.

Humlesorten som odlats är Tettnanger och ölet som bryggdes är en pale ale med en lite mer gyllene färg. Då fanns humleodlarna på plats och målet vara att ge humlen ordentligt med plats i framför allt aromen.

– Vi bryggde 200 liter och det blir sex fat av ölet. Det kommer att finnas på vår pub i Sickla, samt hos Fotografiska Museet, berättar Brydolf.

Humleplantorna kommer att vara kvar hos de som deltagit och förhoppningen är att få in mer humle nästa år.

– En del fick ingen skörd i år och vi hoppas att plantorna ska ge mer humle nästa år. Dessutom vill vi skala upp och kanske ha med 100 odlare. Då tänker vi oss att brygga på vårt stora bryggverk, säger Brydolf.