Mälteriet som satsar på historiska grödor

Ett nytt mälteri är på gång i Södermanland. Bland annat tar man fram den kornmalt som var populärast på 1940-talet.

Det är Warbro Kvarn i Sköldinge, några mil öster om Katrineholm, som utökar sin verksamhet med att ta fram malt.

– Vi ville ha ett ben till att stå på. Vi väntar på kylanläggningen och räknar med att vara i gång i oktober, säger VD Kerstin Björklund.

De har drivit gården och kvarnen i 15 år och fokuserat mycket på så kallade kulturgrödor. Det är grödor som ger ifrån sig mer näring och som ofta växer sig betydligt större än andra grödor.

– Vi har valt att nischa oss, det har varit viktigt då vi är små. Vi började med att göra dinkelmjöl och sedan har det fortsatt, nu odlar vi sju olika grödor, säger Björklund.

Privat foto

Kerstin Björklund ser fram emot att börja göra kornmalt.

Nu blir det alltså kornmalt som blir nästa produkt från Warbro Kvarn. Man odlar sitt eget korn på gården och har dessutom cirka 20 kontraktsodlare. Bland annat satsar man på kornsorten Balder, som var den i särklass mest populära maltsorten på 1940-talet.

– Sedan kom det mer effektiva sorter men vi har valt att odla den. Även när det gäller malt vill vi nischa oss, säger Björklund.

En första mältningsmaskin är inköpt och senare  kan det bli två till.

– När allt är på plats ska vi kunna göra fem ton i veckan, men på sikt vill vi upp i femton

Eskilstuna Ölkultur och Qvänum Mat&Malt har redan bokat den första malten som produceras och fler har varit intresserade.

– Det är många som är nyfikna, säger Björklund som också berättar att man också kommer att göra dinkel- råg- vete- och havremalt.