Nya miljoner satsas på mälteri i Växjö

Det nya mälteriet i Småland närmar sig uppstart. 30 ton i veckan ska det produceras och en nyemission ska ge nya pengar till projektet.

Det är företaget The Vxo Company AB som står bakom satsningen som ska mynna ut i mälteriet Brewmaster samt inom ett par år även ett stort bryggeri.

– När vi går för fullt framåt årsskiftet ska vi klara av att göra 30 ton malt på sex dagar, säger vd Peter Nygren.

Företaget har precis gjort en nyemission som ska ge ytterligare uppemot nio miljoner kronor till projekten. I första hand går de pengarna till ytterligare satsning till mälteriet, samt till att utveckla importbolaget Bevalta som också finns med i verksamheten.

I dag finns 35 aktieägare och med nyemission ska de nu bli betydligt fler. Slutmålet med bolaget är att få det börsnoterat.

– Vi vill nå dit inom två år, säger Nygren.

Mälteriet ska startas upp i juli och allt går enligt planerna. Det som blir speciellt med den här malten är att det kommer att gå att spåra all malt till exakt vilken gård den kommer från.

– Det finns ingen som gör på det viset tidigare. Du vet exakt vilken kvalitet du får och vilken ph-halt det är i marken där kornet har växt, säger Nygren.

Han tar som exempel Kalmar och Öland. Även om det bara skiljer någon mil däremellan, så är marken väldigt olika med betydligt mer kalk på Öland. Det påverkar smaken en hel del.

När det gäller bryggeriet, där det tidigare talats om en årsproduktion på många miljoner liter, väntar först ett arbete med en detaljplan. Den är klar nästa vår och då kan det vara dags att börja bygga det nya bryggeriet.

– Om ingen överklagar kan vi komma i gång med bygget då, säger Nygren.

Han räknar med att starta upp bryggeriverksamheten i en något mindre skala för att sedan expandera längs vägen.

– Vi hoppas komma upp mot en miljon liter om året, och sedan växa därifrån, säger Nygren.