Per kör föreläsning med öl från Bhutan

Nyfiken på de bhutanesiska ölstilarna Bang Chang och Sin Chang? Snart serveras de i Stockholm i samband med en föreläsning av Per Forsgren.

Forsgren har provat över 25 000 olika öl och har varit i många länder där ölkulturen ser helt annorlunda ut jämfört med västvärlden. Under sina äventyr har han provat öl från mer än 200 olika länder. Ett av de länderna är Bhutan som han besökte i somras.

– Vi besökte en massa olika bryggare och upptäckte en helt annan bryggtradition. Det var en mycket intressant resa, säger Forsgren.

Bland annat fick man prova ölstilarna Bang Chang och Sin Chang som bryggs på lokala grödor. Det kan då handla om majs, ris, vete eller bovete. Ofta används en egen jästboll som är unik för vaje gård till bryggningen.

Resan gav så mycket inspiration att Forsgren ska hålla ett föredrag om öl i Bhutan på Monks i Stockholm 4 oktober. Till det har Monks bryggt de båda bhutanesiska ölstilarna och de serveras under kvällen.

– Den står och puttrar just nu. Jag skulle säga att det kommer att smaka lite som en saison, men är grumligt och ser ut som en New England-IPA, säger Forsgren.

Under hela kvällen blir det fokus på udda och traditionella ölstilar. Timo Krjukoff på Sahtipaja kommer att brygga en sahti, en traditionella ölstil från Finland. Där kommer också att finnas svagdricka, Gotlandsdricka, samt en tolkning av det senare som kallas Fastlandsdricka.

Bhutan är ett svårtillgängligt kungadöme som ligger på sluttningarna av Himalaya. Det har gräns mot Kina och Indien och är ett land med ett undermåligt vägnät som gör det svårt att ta sig fram i landet.