Klassisk malt ska bli till ny ölserie

Balder var ett maltsort som var populär i Sverige på 1940-talet. Nu ska den finnas med i en hel ölserie som görs i samarbete mellan Warbro Kvarn och Nils Oscar.

Maltsorten Balder beskrivs som en mycket karaktärsfull kornsort, som på 40-talet rankades som en av de bästa och gic på export till andra länder.

– Den pilsnermalt Warbro Kvarn mältat av kornsorten Balder har en stor djup karaktär, med lager av små nyanser. Vi kommer att göra en hel serie öl, med malt från Warbo Kvarn och äldre spannmålssorter, först ut blir en Kellerbier.” säger Patrick Holmqvist, huvudbryggare på Nils Oscar.

Warbro Kvarn har i över 15 år har levererat ekologiskt mjöl, flingor och andra spannmålsprodukter till bagerier, butiker och restauranger. Nu satsar företaget även på ekologisk, närproducerad malt av ett flertal ovanliga och historiska spannmålssorter till öl- och whiskytillverkning.

Balder har en söt smak med antydan av nötter, och är mer aromatisk och djup i smaken jämfört med modernare sorter av maltkorn. Mälteriet hos Warbro stod färdigt hösten 2017 och är ett småskaligt alternativ till en annars tämligen anonym råvara som idag framförallt är tillgänglig via stora producenter.

– Samarbetet med Nils Oscar känns rätt av flera anledningar, vi är Sörmlandskollegor inom mat- och dryckeshantverk och Nils Oscar är särskilt duktiga på just klassiska stilar av lageröl där malten får spela huvudrollen.” säger Kerstin Björklund, vd på Warbro Kvarn.

Givetvis är även Nils Osvar nyfikna på vad som ska komma ut av samarbetet.

– Vi har följt Warbro Kvarns utveckling och när de ringde och bjöd in oss till ett besök så var det självklart att vi skulle åka dit. Vi har alltid varit duktiga på öl med maltkaraktär och att träffa dessa spannmålsentusiaster är oerhört inspirerande. Malt kan säkerligen komma att bli den ”nya humlen” och få större betydelse framöver, säger Ida Lindberg Klausen, marknadsansvarig på Nils Oscar.

Nils Oscar och Warbro Kvarn deltar med den aktuella ölen Kellerbier i tävlingen Heriloom Malt Brewing Award, en global tävling med fokus på kulturspannmål där finalen hålls i Tyskland i november. Ölet kommer också att släppas i begränsad upplaga i Systembolagets exklusiva sortiment efter sommaren.