Utökat samarbete för Dugges och Omnipollo

Matt Miller är en av personerna som sköter om Dugges fatlagringar, nu vill Henok Fentie och hans Omnipollo fatlagra mer öl i Landvetter. Foto: Montage.

Eget bryggeri i Sverige. Nu satsar Omnipollo även allt mer på att göra fatlagringar av öl i Sverige. Man utökar samarbetet med Dugges, men satsar även på egen fatlagring.

Beernews berättade nyligen om Omnipollos satsning på ett bryggeri i Sundbyberg och där är verksamheten nu i gång.

Men det blir fokus på Sverige även när det gäller fatlagrade öl. Tidigare har en stor del av fatlagringarna gjorts hos De Molen i Holland, men även Dugges har fatlagrat öl åt Omnipollo. Nu utökas samarbetet med Landvetterbryggeriet.

– Vi har fått väldigt bra resultat på våra öl hos Dugges och vill jobba mer med dom. Vi ska göra mer fatlagrad öl och då vill vi utveckla samarbetet med Dugges, säger Henok Fentie på Omnipollo.

Omnipollo grundades av Henok Fentie och Karl Grandin i Stockholm, men har haft sin produktion av öl på många olika platser i världen. De satsningarna ska fortsätta, men Sveriges blir nu centralt med både eget bryggerier och med fatlagringar i hemlandet. Omnipollo ska även ha en del egen fatlagring i den lokal man skaffat sig för att ha för bland annat burkning av öl.

– Vi tror att det blir bäst att lägga den här verksamheten mer i Sverige. Det är lättare för oss att åka till Göteborg än till De Molen i Holland, säger Fentie.

För Dugges är det förstås en fjäder i hatten att Omnipollo vill utöka sin fatlagring i Landvetter.

– De har aviserat att de vill ha mer fatlagrat här än vad vi har plats för i dag. Det känns kanonkul, säger Tomas Halberstad på Dugges.

Det utökade samarbetet kombinerat med den egna satsningen på fatlagrat gör att den fatlagringsytan utökas.

– Vi har rivit ut den del som tidigare var kontor och där ska vi bland annat ha hela vårt maltlager. Det skapar mer ytor och när allt är utbyggt kan vi nog ha runt 1500 fat här, säger Halberstad.

Det är en satsning som även i internationella jämförelser får ses som ganska stor, och då gäller det förstås att ha rätt kontakter när det gäller inköp av fat.

– Än så länge är det inga problem. Bourbon till exempel är det ganska lätt att få tag på, men det kan vara lite svårare om man vill ha mer udda fat.