Tre fatlagrade öl på gång från Mohawk

Bildspel

Bild 1 av 2

Stefan Gustavsson är redo med tre nya fatlagrade öl.

Egentligen skulle de ha släppts under tioårsjubileet i fjol. Men nu satsar Stefan Gustavsson på tre fatlagrade från Mohawk på en och samma gång på Systembolaget.

 

Beernews berättade i förra veckan om Stefan Gustavsson och hans långs sjukdomsperiod. Men samtidigt har han kunnat jobba en del och då bland annat ägnat sig åt sitt eget fatlagringsprojekt. Det handlar i första fasen tre olika öl som kommer på Systembolaget 1 mars.

– Det är första gången jag gör fatlagringar på hemmaplan, jag har haft fat nere i Belgien tidigare, säger Gustavsson.

Bland annat på grund av sjukdomen har ölen fått ligga till sig lite extra, och det blev aldrig någon premiär för de här tre ölen i fjol, då Mohawk fyllde tio år.

Ölet som tagit mest tid har en lång och spännande historia. Cuvée On The Rocks påbörjade nämligen för flera år sedan.

– Receptet är inspirerat av New Belgiums La Folie, vi bryggde en mörk lager som sedan fick ligga i öppna jästankar och ta in mjölksyra. Ölet har sedan legat på träfat i 18 månader och dessutom varit lagrat på flaska i ett år, berättar Gustavsson.

Ölet har legat och mognat vid Sockerbruket, där Beerbliotek tidigare hade sin verksamhet. Namnet On The Rocks kommer, på Göteborgskt vis, från att området vid Sockerbruket heter Klippan.

– Vi handfyllde 2300 flaskor vid Sockerbruket, det var en hel del jobb. Dessutom tog det tid att få till en genomskinlig etikett och jag har också satt på alla foliehättor för hand, säger Gustavsson.

Även de båda andra ölen är spännande. Mohawk Grappa Barrel Baa Baa Barley Wine har legat på italienska grappafat och där fått med sig en speciell smak. En del grappa fanns dessutom kvar i faten så ölet landade på hela 16 procent.

– Det ölet har också legat 18 månader på fat. Jag gillar att det kommit med tanniner från frukten och skalet, det balanserar upp det söta i ölet, säger Gustavsson.

Det tredje ölet är Obsidian som lagrats på fat. Grundölet är inspirerat av Guinness Foreign Extra Stout och efter fatlagringen beskriver Gustavsson ölet som en torr imperial stout på tio procent.

– Det ska bli fler fatlagringar och jag har en del idéer. Under våren kommer det ett öl till, det är lite åt Liefman Goudenband-hållet, säger Gustavsson.