Ölprofilerna hårt drabbade av corona

Bildspel

Bild 1 av 4

Hannes Rebas och Stefan Gustavsson har varit sjuka i flera månader och vet i dag inte när allt ska bli bra igen.

Coronaviruset slår inte bara mot äldre personer. Beernews har pratat med två ölprofiler som blivit svårt sjuka under lång tid.

 

Det handlar om Stefan Gustavsson och Hannes Rebas som båda varit sjuka i flera månader. Stefan Gustavsson jobbar sedan lång tid tillbaka med Mohawk och Hannes Rebas jobbar i dag på Swedbeer.

De båda ölprofilerna utgår från att ha drabbats av corona-viruset, även om de inte har fått bli testade. De har båda kämpat med sjukdom i flera månader och för Stefan Gustavsson var det riktigt jobbigt när det var som värst.

– Jag hade svårt att andas och borde kanske ha åkt till akuten, men det är ju så svårt att komma in. När det var som värst hade jag vänner och familj som skickade sms varje halvtimma så de visste att jag inte hade svimmat.

Han fick de första symptonen i början av mars och har sedan varit sjuk i olika omgångar.

– Hela första veckan var jag osäker på vad det var, jag hade dålig mage och hostade. Nu har jag hostat i tio veckor, det tar på krafterna, säger Gustavsson.

Han har fått komma in på vårdcentral en gång, men där fick han inte testa sig för att veta om han hade corona-viruset. En vecka senare kom andningsproblemen.

– Då ringde jag 1177 och berättade att jag hade svårt att andas. Men eftersom jag inte hade hög feber fick jag stanna hemma.

Under tre veckor hade han det riktigt jobbigt, men sedan gav problemen med sig en del.

– För två veckor sedan var det i stort sett bra förutom att jag hostade och jag skulle jobba 40 procent. Men så fort jag började att jobba fysiskt igen så blev det sämre. Förra torsdagen var andningsproblemen tillbaka och jag blev andfådd utan att göra något.

Han är nästan helt säker på att han har haft corona-viruset, men vet inte eftersom han inte har testats. Det gör att han tvingas till svåra val.

– Det är svårt att veta när du ska börja jobba. Jag har undvikit onödiga resor till jobbet, och hållit avstånd när jag ändå varit tvungen att vara på bryggeriet. Nu stannar jag hemma tills hostan är bra, men det är svårt att vara hemma i två månader på ett litet företag, säger Gustavsson.

För Hannes Rebas började problemen ännu tidigare. I mitten av februari fick han de första symptomen.

– Jag har en träningskompis som i sin tur har en kollega som varit i Kina och blivit smittad. Jag fick hosta och feber och kände mig kass, berättar han.

De första symtomen försvann men kom tillbaka ganska snabbt.

– Det kändes som en influensa, men jag fick också smärta runt lungorna. Jag har hostat så att jag trodde att jag skulle kvävas. Jag åkte till akuten men där fick jag inte komma in.

Till slut fick han träffa en läkare och fick veta att han hade en infektion. Men inte heller Hannes Rebas fick göra något corona-test. Detta trots att han tidigare haft en del hälsoproblem och därmed tillhör en riskgrupp.

– Det är frustrerande att inte bli testad när man är sjuk. Jag har ringt 1177 sex eller sju gånger, men de säger att det inte går att bli testad om man inte behöver läggas in.

När han har mått bättre har han jobbat lite hemifrån, men det har kommit bakslag.

– En promenad på 200 meter gjorde att jag fick lägga mig i soffan i flera timmar.

Flera gånger har han drabbats av bakslag. Men kanske är den värsta tiden nu över.

– Jag har varit feberfri ett antal dagar nu. Det känns bättre och jag hoppas att det ska försvinna nu. Men man vet aldrig, det har kommit tillbaka tidigare. Jag har aldrig varit sjuk så här länge tidigare, det känns konstigt att må så här.